Aby náležel příplatek za dělenou směnu, musel by zaměstnavatel rozvrhnout směnu rozdělenou na 2 nebo více části. Za rozdělenou směnu nelze považovat nahodilé přerušení práce z jakýchkoliv důvodů. Dále platí, že se § 130 ZP vztahuje výhradně na zaměstnance z rozpočtové a příspěvkové sféry.
Pokud toto splňujete, tak příplatek se týká každé hodiny v rámci každé odpracované rozdělené směny, ve vašem případě náleží příplatek za 5 hodin.
Dobrý den paní Jasná, velice Vám opravdu upřímně děkuji za Vaše vysvětlení, na Vás je vždy spolehnutí, vážím si Vašich vědomostí. Vždy odpovíte přesně, rychle, ale hlavně přesně pro jasné a jednoduché pochopení. Jste moc laskavá a šikovná, sleduji Vás už léta a vždy mi moc Vaše odpovědi pomáhají. Přeji hodně zdraví. Moc díků. kikadika
Děkuji za vaše slova, moc mě zahřály na duši. Ale už toto diskuzní fórum není to, co kdysi bývalo. Jsou dny, kdy se tu neukážu vůbec, protože mi vadí urážky, které zde v poslední době panují. Arogance a urážky, to je to, co zde bývá často prezentováno. A na vás si moc dobře vzpomínám. Kikadika, to je přezdívka, která se tu již dlouhá léta vyskytovala. Zkuste si tuto přezdívku opět nahrát, je to lepší než když je napsáno - bez přezdívky. Jinak, přeji vám pěkný den a hodně štěstí v životě.
Dobrý den, tak nyní jsem dost nejistá. Takže případ, že zaměstnanec v rozpočtové organizaci pracuje v sobotu mimo svůj pravidelný rozpis pracovních směn, má nárok na příplatek za přesčas a příplatek za sobotu za skutečně odpracované hodiny, i když má nařízenou "dělenou směnu". Pracuje 2 hodiny, pak doma čeká na další pokyny a opět pracuje 3 hodiny. Na žádný další příplatek tedy není nárok? Moc a moc děkuji. kikadika
Kikadiko, jak jsem již psala, příspěvek za dělenou směnu náleží za určitých podmínek. To jste jistě pochopila, že přesčas není zaměstnavatelem rozvržena směna, ale asi jsem vás zmátla, když jsem uvedla, že ve vašem případě náleží příplatek za 5 hodin. Ale to jsem reagovala na to, jak spočítáte příplatek. Měla jsem napsat, že BY náležel za 5 hodin práce, v tomto vašem konkrétním případu, pokud by byla takto rozvržena směna.
Napsala jsem: aby náležel příplatek za dělenou směnu, musel by zaměstnavatel rozvrhnout směnu rozdělenou na 2 nebo více části. Za rozdělenou směnu nelze považovat nahodilé přerušení práce z jakýchkoliv důvodů.
Co je podle vás na tom špatně? Pokud toto výše uvedené nesplňuje, tak příplatek za dělenou směnu nenáleží, pokud toto splňuje, pak příplatek náleží. Je tam rozvržení směn a přesčas přece zaměstnavatel nerozvrhuje.
Ještě jednou zdravím a děkuji za reakce. Můj konkrétní případ je v tom, že zaměstnanec vezl ostatní zaměstnance v sobotu ráno na jednání, pak se vrátil domů, čekal a odpoledne zase vezl zaměstnance zpět. Se zaměstnavatelem se dohodli na této mimořádné sobotní směně s tím, že práci bude konat ve dvou částech. Proto já si myslím, že jak jsem už psala, že má nárok na všechny ty příplatky: přesčas v sobotu, příplatek za sobotu a i za 5 hodin dělené směny. Takhle to já chápu. Paní Jasná, opět Vám moc a moc děkuji. kikadika
Zdravím Vás opět paní Jasná, a hrozně moc se omlouvám, že Vás takto obtěžuji mou hloupostí, už jsem v tom úplně zamotaná a už nevím co zaplatit. V původním rozpisu služeb při pravidelné pracovní době tuto směnu zaměstnanec neměl, byla to rychlá akce na víkend, takže přesčas a žádná dělená směna. Moc díků za Vaši trpělivost. kikadika
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
24. 5. 2022 10:05
Dobrý den, moc prosím zkušené. Zaměstnanec je odměňován pevným měsíčním platem s pravidelnou pracovní dobou po-pá. V sobotu odpracoval mimořádnou dělenou směnu: od 7,00-9,00 a poté 12,00-15,00 hod., tj. 5 hod. práce přesčas s příplatek za přesčas + za sobotu, ale za kolik hodin má nárok na příplatek za dělenou směnu? Prosím, není mi jasné dle ZP §130 ZP, tj.30 % průměrného hodinového výdělku, jestli příplatek za 5 hodin skutečné práce, nebo za 3 hodiny mezi, nebo za celých 8 hodin. Mockrát děkuji za pomoc. kikadika