Pokud odměna z DPP v měsíci přesáhne 10.000,- Kč, strhne vám mzdová účetní ZP do minima a není nutné v tomto měsíci platit si ZP jako OBZP. Můžete mít současně několik DPP u různých zaměstnavatelů, ale jenom u jednoho z nich si můžete podepsat prohlášení poplatníka. Tam vám bude z jakkoliv vysoké odměny počítaná zálohová daň a uplatněna sleva na poplatníka. Tam, kde prohlášení mít podepsané nebudete, bude vám strhávána daň srážková u příjmu do 10.000,- a zálohová u příjmu nad 10.000,- Kč.
Po skončení roku požádáte všechny zaměstnavatele o Potvrzení o zdanitelných příjmech a do svého daňového přiznání všechny příjmy zahrnete. Zálohovou daň povinně a srážkovou dobrovolně.
DPP je závislá činnost (jako pracovní poměr), není to podnikání, není důvod stát se OSVČ. Jako OSVČ byste musela platit minimální ZP a SP.
Děkuji moc za zprávu a podrobné informace.
DPP nad 10.000,- u nikoho nemám, takže ZP mi nikdo neplatí.
Celkové příjmy ze všech DPP dohromady ale mám nad 10.000,-, proto jsem se registrovala jako OSVČ, protože jako OBZP už to nešlo.
K ZP a SP už jsem se registrovala, ale řeším, co s tou daní z příjmu, když žádnou SVČ nevykonávám..
Děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
27. 5. 2022 13:30
Dobrý den,
registrovala jsem se jako OSVČ jen proto, abych mohla mít několik DPP a příjmy nad 10 tisíc (předtím jsem byla OBZP). Je třeba registrovat se k dani z příjmu, když žádnou SVČ nevykonávám?
Děkuji mockrát.
Lenka