Ano, taky se přikláním k tomu dávat vše do přijatých faktur a uhrazovat buď pokladnou nebo bankou - alespoň tedy pokud váš program umí (a to snad dnes už umí každý) zadat formu úhrady na přijatou fakturu. Podle toho si to pak budete lépe schopná vše zkontrolovat a vyjet klientovi případně i nějaké podklady. Pokud je vše na jednom místě, je to jednodušší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
26. 9. 2022 11:59
Dobrý den,
nově účtuji firmu (OSVČ)), která vede daňovou evidenci. Mají převážně faktury na dobírku a setkala jsem se s více možnostmi jak účtovat a zajímalo by mě, co je správně. Pošta nebo přepravní služba na požádání vystaví doklad o úhradě, pokud ho mám účtuji takto: Faktury hrazené hotově dám rovnou do pokladny, platby kartou do ostatních závazků, zbývající faktury hrazené převodem do přijatých faktur. Přijaté faktury na dobírku, kde nemám doklad o úhradě zaúčtuji ve složce přijaté faktury, spáruji do pokladny, když platba není uvedena v bance.
Další možnosti všechny faktury hrazené převodem a dobírkou zaúčtují do složky přijaté faktury a podle platby spárují do banky a nebo do hotovosti.
Poslední možnosti faktury hrazené převodem zaúčtuji do přijatých faktur a dobírku do ostatních závazků, podle platby spárují do do pokladny a nebo do banky. Vím, že by se mohlo účtovat všemi možnosti, ale chtěla bych vědět, co je správně, účtuji v programu pohoda. Děkuji