Dobrý den, nemáte-li možnost nebo čas to osobně řešit s ČSSZ a ZP, ideální varianta je zaplatit pohledávku a v lednu si podat přiznání + přehledy pro obě instituce, optimální varianta neplatit nic a stejný postup, případné (asi minimální) penále buď následně odargumentovat vedlejší činností, nebo nechat být - co se vám časově vyplatí více a budete ochoten skousnout. Neodkládat ale daňové přiznání a přehledy až na termín, vyžádat si od zaměstnavatele potvrzení o příjmech ze závislé činnosti a poslat hned v lednu třeba datovkou atp., a tím pádem rovnou určit režim VČ pro první měsíce roku 2023, ať vám zbytečně nenavyšují pohledávky/penále. Jistě by někdo přišel na sofistikovanější řešení, toto se mi zdá nejschůdnější. Pozor, v případě žádosti o státní sociální podporu - přídavky na děti, příspěvek na bydlení atp. ÚP vyžaduje potvrzení o uhrazení záloh na ZP a SP za minulý rok.
Dobrý den, děkuji za odpověď.
Zatím jsem dělal jen daňové přiznání, ale bylo to snadné, protože jsem měl smlouvu jen na plný úvazek. Jestli tomu dobře rozumím, tak podobný formulář můžu podat i VZP, pokud jsem OSVČ, tak si podle toho platím zdravotní pojištění? Znamenalo by to, že existuje možnost, že mám přeplatek, který mi může být vrácen?
Zítra jinak zajdu na VZP, protože to mám blízko do práce a zavolám na ČSSZ. Co se týče dluhu vůči VZP, tak pevně doufám, že je to jen za říjen a další dva měsíce se to nebude počítat. Mohlo by to být proto, že technicky vzato jsem měl mezeru dva dny (01.10.2022 a 16.10.2022). Uvidím zítra, jestli se mi je podaří přesvědčit, aby ten dluh smazali nebo tak něco...
Co se týče ČSSZ, tak opravdu nevím, proč musím stále platit, i když jsem OSVČ prvním rokem a pokud to mám jako vedlejší příjem, tak bych ani nic platit neměl, jak jsem se dočetl na internetu.
Příští rok přemýšlím, že si podám daňové přiznání přes czechtaxesonline nebo jinou 3. stranu, abych neudělal nějakou chybu.
Na ČSSZ a zdravotní pojišťovnu podáváte po odevzdání daňového přiznání na FÚ formuláře Přehled o příjmech a výdajích OSVČ. Mají interaktivní formuláře. Jestli tomu příliš nerozumíte, doporučil bych napoprvé raději zadat daňové přiznání a přehledy účetní/mu.
Jestli jste byl registrován jako OSVČ a byť jen jediný den nebyl souběžně zaměstnán na pracovní poměr, budou vás ten měsíc považovat za OSVČ vykonávající hlavní činnost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
2. 12. 2022 19:50
Nejprve prosím omluvte mou češtinu, používám překladač a snažím se zorientovat v českých zákonech.
Lepší je to asi napsát chronologicky.
Od 01.01.2022 do 31.05.2022 jsem byl zaměstnán na plný úvazek.
Zaměstnavatel za mě platil zdravotní a sociální pojištění.
Od 13.06.2022 do 30.09.2022 jsem byl OSVČ a platil jsem minimum (2,627 CZK na VZP a 2,841 CZK na sociální).
Od 02.10.2022 do 15.10.2022 a pak od 17.10.2022 do konce roku (snad!) jsem opět zaměstnán jako HPP, ale zároveň jsem změnil status OSVČ jako vedlejší.
Nicméně jsem viděl, že už mám dluhy! Aplikace MojeVZP mi píše, že mám dluh 2,627 Kč a po vyžádání informací od ČSSZ se ukazuje, že jsem měl ještě zaplatit ten minimum 2,841 CZK za říjen, listopad a prosinec!
Myslel jsem, že až budu mít opět HPP, že nic z toho nebudu muset platit, i když jsem OSVČ vedlejší, protože za ty platí zaměstnavatel. Musel bych to udělat až PO podání daňového přiznání. Ale je to můj první rok samostatné výdělečné činnosti (i když neúspěšné).
VZP i ČSSZ jsem informoval o tom, že jsem OSVČ vedlejší, proč musím ještě platit? Je nějaká možnost tyto dluhy odstranit?
P.S. koho je lepší se na to zeptat? Rád zaplatím každému, kdo tenhle bordel opraví, protože se v tom začínám dost ztrácet.
Děkuji všem. :)