Samozřejmě, že odvody na ZP a SP řešit chci, jen nevím, jak to udělat nejlépe. Pokud za to období přepočtu ručně výplaty, abych dostala rozdíl, kolik mu každý měsíc náleželo navíc, tak už to bude ponížené o tyto odvody a daň. Ale jak to zpětně odvést na ZP a SP. Bohužel náš účetní toto neumí, zpětně dopočítávat praxi.
Nejjednodušší je ručně dopočítat a jednorázově doplatit. Opravovat zpětně jednotlivé měsíce, posílat opravné Přehledy, pravděpodobně opravit Vyúčtování daní - nemluvě o tom, že jiné částky vstoupí i do účetnictví. Ale nevím, jestli se takto řeší v zákoně o platu, který zřejmě používáte. My ostatní (zákon o mzdě) bychom takto jednorázově doplatili. Sepište o tom nějaký interní doklad a nechte podepsat vedoucím organizace, jestli lze.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 8. 2023 10:52
Dobrý den, převzala jsem mzdovou agendu po bývalé kolegyni a zjistila jsem, že v účetním programu nebyla vůbec zaevidována započitatelná praxe, tudíž se jelo jakoby žádnou nemĕl. Od loňského roku už ale dle mého názoru měl nárok na vyšší platový stupeň. Jak teď ale postupovat? Nevím, zdali náš účetní program umí, když tam tu praxi zadám zpětně, tak mi v příští výplatě vyplatit rozdíl mezi 11. a 12. platovým stupněm od loňského roku? Nebo jestli to budu muset zpětně přepočítávat ručně? A dále, jak to bude s odvody na ZP a SP? Protože když už loni měl nárok na vyšší stupeň, měly být logicky i vyšší odvody nebo to řešit nemusím?