Vypoved

• (neregistrovaný)

2. 1. 2006 14:12

Dobrý den, zajimalo by mne z jakeho duvodu a jakym zpusobem muze dat zamestnavatel vypoved zamestnanci.
    Po 4 letech mi zamestnavatel chce dat vypoved z nedostatku kvalifikace a pokud nebo dohodou s 3 platem. Jenze dochazi k reorganizaci a bylo odejito jiz 13 lidi, ale zamestnavatel vyda inzerat jako, ze to neni z org. duvodu aby usteril.
    Nekomu to da jako org. duvody a nekomu ne. Je to pravne mozne?
    Kolikrat mne muze zamestnavatel odvolat z dovolene?
    Dekuji Lida

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 1. 2006 15:01

Anonymní (neregistrovaný)

Re: vypoved
      Zaměstnavatel Vám může dát výpověď zásadně pouze z důvodů podle § 46/1 písm. a) až f) ZP, pokud to dodrží, sám si odpovídá za správnost rozhodnutí. Reorganizace by spadala buď pod písm. a) nebo c), tam náleží vždy odstupné a výp.doba je tři měsíce.
      Jestli nemáte kvalifikaci pro výkon práce, měl by zaměstnavatel toto s Vámi projednat a minimálně podle odst. 2 § 46 Vám nabídnout práci jinou, nebo trvat na tom, že si musíte kvalifikaci doplnit a jak, aby nebyl dán důvod výpovědi podle písm.e).
      Odvolání z dovolené- je problém, zaměstnavatel určuje nástup na dovolenou, analogicky by mohl odvolat, ale záleží na zaměstnanci, zda na to přistoupí a při vzniku příp.škody, zda je zaměstnavatel ochoten to kompenzovat. Tyto problémy lze konzultova¨t i s odborovými právníky, kteří fungují a rádi poradí proti zaměstnavatelům. pájaporadce

• 2. 1. 2006 15:10

Jiřka (neregistrovaný)

Jen poopravím to odvolání z dovolené - zaměstnavatel může zaměstnanci nepovolit nástup na již povolenou dovolenou nebo ho dokonce z ní odvolat (pokud se mu ovšem podaří zaměstnance zastihnout) z vážných provozních důvodů, např. zajištění výroby. Zaměstnanec ale nerozhoduje o tom, jestli vyhoví nebo ne. Musí to akceptovat. Zaměstnavatel je ale povinen mu pak uhradit výdaje, které prokazatelně vznikly v souvislosti s tou dovolenou (např. storno poplatek zrušeného zájezdu apod.).

• 2. 1. 2006 15:18

jojo, už to vidím, napsal jsem to blbě- § 108 odst. 2 to řeší jasně.

• 2. 1. 2006 16:22

Pokud si pořádně přečtete §46,tak by Vám měl zaměstnavatel nabídnout jinou práci nebo dát 3 měsíční výpovědní lhůtu + 2měsíční odstupné....Ta dohoda je podle mě jen zkouška jestli na to přistoupíte...nedejte se....

• 2. 1. 2006 20:22

Dekuji moc za radu, tez jsem si to myslela, jen mne strasili, ze mi mohou dat vypoved i bez udani duvodu.Bohuzel se jedna o farmaceutickou firmu, a je to tam pomerne slozite:-((
      Mockrat dekuji a bezim hledat zakonik.
      Mejte se krasne Lida

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).