Re: vypoved
Zaměstnavatel Vám může dát výpověď zásadně pouze z důvodů podle § 46/1 písm. a) až f) ZP, pokud to dodrží, sám si odpovídá za správnost rozhodnutí. Reorganizace by spadala buď pod písm. a) nebo c), tam náleží vždy odstupné a výp.doba je tři měsíce.
Jestli nemáte kvalifikaci pro výkon práce, měl by zaměstnavatel toto s Vámi projednat a minimálně podle odst. 2 § 46 Vám nabídnout práci jinou, nebo trvat na tom, že si musíte kvalifikaci doplnit a jak, aby nebyl dán důvod výpovědi podle písm.e).
Odvolání z dovolené- je problém, zaměstnavatel určuje nástup na dovolenou, analogicky by mohl odvolat, ale záleží na zaměstnanci, zda na to přistoupí a při vzniku příp.škody, zda je zaměstnavatel ochoten to kompenzovat. Tyto problémy lze konzultova¨t i s odborovými právníky, kteří fungují a rádi poradí proti zaměstnavatelům. pájaporadce
Jen poopravím to odvolání z dovolené - zaměstnavatel může zaměstnanci nepovolit nástup na již povolenou dovolenou nebo ho dokonce z ní odvolat (pokud se mu ovšem podaří zaměstnance zastihnout) z vážných provozních důvodů, např. zajištění výroby. Zaměstnanec ale nerozhoduje o tom, jestli vyhoví nebo ne. Musí to akceptovat. Zaměstnavatel je ale povinen mu pak uhradit výdaje, které prokazatelně vznikly v souvislosti s tou dovolenou (např. storno poplatek zrušeného zájezdu apod.).
jojo, už to vidím, napsal jsem to blbě- § 108 odst. 2 to řeší jasně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 1. 2006 14:12
Dobrý den, zajimalo by mne z jakeho duvodu a jakym zpusobem muze dat zamestnavatel vypoved zamestnanci.
Po 4 letech mi zamestnavatel chce dat vypoved z nedostatku kvalifikace a pokud nebo dohodou s 3 platem. Jenze dochazi k reorganizaci a bylo odejito jiz 13 lidi, ale zamestnavatel vyda inzerat jako, ze to neni z org. duvodu aby usteril.
Nekomu to da jako org. duvody a nekomu ne. Je to pravne mozne?
Kolikrat mne muze zamestnavatel odvolat z dovolene?
Dekuji Lida