Jako OSVČ paušál nemám žádný OM, tedy ani auto ani nic jiného v OM není, proto je to z mého pohledu "složité".
Mohu to tedy vše dávat do sedmičky a uplatit si k tomu paušální výdaje? Především ty drobnosti jako notebook, telefon... A auto bude po 5 letech osvobozeno a jen z prodeje odvedu DPH, ale do DPzP ho uvádět nebudu?
Našel jsem podobný dotaz, a protože OSVČ s paušálem nemá OM, tedy auto po roce asi nemusím uvádět v DP z příjmů
Obchodní majetkem poplatníka daně z příjmů fyzických osob se dle ustanovení § 4 odst. 4 rozumí část majetku poplatníka, o které bylo nebo je účtováno anebo je nebo byla uvedena v daňové evidenci. Vzhledem k tomu, že poplatník uplatňoval výdaje procentem z příjmů, respektive neuplatňoval skutečné výdaje (nevedl daňovou evidenci), bude příjem osvobozen, pokud doba mezi nabytím a prodejem činí více než 1 rok.
Pokud je daný příjem osvobozen, neuvádí se do daňového přiznání. V případě nesplnění časové testu, se prodej automobilu uvede v § 10 ZDP – ostatní příjmy. Výdajem bude pořizovací cena automobilu. Zde je třeba upozornit, že výdaje v dílčím základu daně ostatní příjmy mohou být maximálně do výše příjmů.
Je něco takového i u té drobné elektroniky, když prodám třeba 5 let starý notebook...?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
23. 1. 2024 11:59
Dobrý den,
jsem OSVČ, plátce DPH, uplatňuji paušální výdaje.
Samozřejmě mám s odpočtem koupené nějaké drobnosti jako počítač, telefon, sluchátka a podobně, ale také i automobil (100% na podnikání).
Jak mám postupovat, až budu chtět tento majetek prodat. Asi to rozdělíme na dvě kategorie:
1) ty drobnosti typu telefon, počítač....
2) auto
Je mi jasné, že na to budu muset vystavit fakturu a odvést DPH z prodejní ceny, tam není co řešit, kam o ale uvést (pokud vůbec) do daňového přiznání fyzických osob?
Ještě uvedu, že se bude jednat o klasicky opotřebené zboží, tedy budu jej prodávat za cenu nižší než jsem koupil. Padne to všechno do ostatních příjmů? Tedy do desítky a to v plné prodejní ceně? Mohu si tam z toho něco odečíst?... Nebo je to jinak?
Automobil vlatním déle než rok, zatím méně než pět, hraje počet let i tady nějakou roli? Uplatňují paušál, odpisy tedy neřeším.
Předem děkuji za odpověď, myslím, že tohle musí řešit hodně OSVČ a plátců, ale jasnou odpověď jsem nikde nenašel.