Ještě mě napadá jedna věc, pokud hodnota odečtů nebude 20.000 Kč, tak nemusí daňové přiznání podávat vůbec a může požádat ještě teď o roční zúčtování u zaměstnavatele? Pokud bude nad 20.000 Kč, třeba 25.000 Kč tak tam uvede jen 5.000 Kč? Nebo do příjmů 25.000 Kč a do výdajů 20.000 Kč (těch osvobozených)? Zatím mi nedonesl všechny podklady, tak úplně nevím, jaká tam bude částka.
Omlouvám se, asi se ptám blbě, ale pustila jsem se do toho poprvé, a teď narážím na to, že vlastně úplně nevím, co s tím, aby to bylo dobře.
Moc děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
11. 3. 2024 11:10
Dobrý den, prosím o radu/kontrolu...zaměstnanec zrušil životní pojištění, musí ho tedy 10 let zpětně dodanit.
3 roky byl u nás, z toho jsem mu jenom 1 rok v ročním zúčtování ŽP uplatňovala, 1x si dělal DP sám, tam také uplatňoval a 1x rok nic. Zbývajících 7 let byl zaměstnán u organizace, která už není. Samozřejmě netuší, jestli tam ŽP uplatňoval nebo ne. Radím mu tedy těch 7 let raději dodanit (od pojišťovny částky má).
Do daň. přiznání to patří na ř. 40 a 207 a 208 do ost. příjmů podle § 10, jen si nejsem jistá v tabulce dva - zda je to F - jiné ostatní příjmy a co napsat do kolonky Kód (P,S,Z,N)
Děkuji moc za radu