Re: Paušální výdaje a DE
laicky receno: o neuhrazene pohledavky musite opravit zaklad dane 04, protoze kdyz budete v 05 pouzivat pausal, tak se vam jakoby "ztrati" a vubec je nedanite (ani v 04 ani v 05)....
uprava se tyka, kdyz z DE prechazite na pausel....
tato problematika je tu casto resena, tak si podobnosti najdete ve starsich diskuzich (staci zadat do vyhledavace treba "pausalni vydaje")
Il.
nejak jsem to popletla, omlouvam se - to spis sedi na závazky...
Il.
Jsem vam psala - hledejte ve starsich prispevcich - toto vysvetleni se mi zda logicke:
"K pohledávkám, které vznikly do konce r. 2004 jste výdaje již uplatnila. K úhradě pohledávek dojde v r. 2005 a vy by jste znovu k těmto příjmům uplatnila 50 % výdajů. Úhrada pohledávek za rok 2004 a dřívější již nebudou v roce úhrady (tedy od roku, kdy uplatňujete výdaje %) již příjmy daňovými, jelikož jsou již zdaněny v roce, který předcházel roku, ve kterém došlo ke změně uplatňování výdajů dle § 24 na paušální . Pokud jste tak neučinili a chcete za rok 2005 uplatnit výdaje %, pak musíte podat dodatečné DP za rok 2004. Základ daně budete upravovat jak o pohledávky, zásoby, rezervy apod. tak i o závazky k 31.12.2004"
Il.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 1. 2006 10:19
Prosím ještě jednou o vysvětlení přechodu z běžné DE na paušální výdaje za rok 2005. Nechápu logiku věci, že musím ZD upravit o neuhrazené pohledávky (závazky a zásoby nemám). Nebo se to týká jen přechodu z účetnictví (PÚ)? Existuje někde nějaká metodika, kde je to vysvětleno?
Díky.
Jarda