Dobrý den Emile2, děkuji za reakci, jak tedy uplatnit u družstevního bytu skutečné náklady u § 9?
Byt je starý 40 let, já jej mám 20 let, ale nemám jej v osobním vlastnictví.
Nevím, jestli to nazvat rekonstrukcí nebo opravou, protože byt byl ve stavu, kdy potřeboval vyměnit všechno. V bytě se nedělaly žádné změny, jen se hromadně prováděly opravy. Je to tedy rekonstrukce nebo oprava?
TZ to být nemůže, když nemám byt ve vlastnictví. Na SBD jsem hlásila, že budeme byt opravovat a družstvo souhlasilo. Mám doklady za materiál (elektro zásuvky, obkladačky, dlažba, dveře, kliky, okna, hřebíky, šrouby a matice ....) a doklady za spotřebiče (bojler, sporák, myčka). Opravy probíhaly půl roku (listopad až duben) a doklady jsou většinou z roku 2023, kdy se ale byt nepronajímal. "Zařadila" jsem do 2. odp. skupiny, jako soubor věcí, (elektrické přístroje pro domácnost jsou ve 2. skupině) a chci odepisovat po dobu 5 let rovnoměrně.
Je to úplně špatně? Co mi poradíte?
Myslím si, že § 9 bude zajímat i více čtenářů, děkuji předem za odpověď
TZ - ten § 28 mluví jinak. Pokud by se mělo jednat o TZ (§ 33), posuzovaly by se výdaje na něj od jaho započetí do jeho dokončení -> mohli byste zahrnou doklady z roku 2023 při jeho dokončení v roce 2024. Když uvážíte, že všechny výdaje by byly na TZ, které se v případě bytu odepisuje stejně dlouho ve stejné odpisové skupině jako je byt, t.j. 30 let, uplatnili byste cca ročně 10t. Při dani 15% je to úspora 1.500Kč/rok. Stojí to za to? Ne. Zapomeňte na vše co by se mohlo týkat TZ.
Jestli děláte DP za rok 2024 zajímají vás jen úhrady v roce 2024. Údržbou je např. vymalování. Opravou je např. oprava sporáku. Za opravu se považuje i výměna např. dveře za dveře stejných rozměrů, bojler 120l za bojler 120l, kliky za kliky, dlažba za dlažbu nebo hloypá vestavěná trouba za stejně hloupou vestavěnou troubu. Nová samostatně stojící myčka není oprava, je to nová věc a do 80t je výdaj za ní výdajem v roce úhrady.
Dobrý den Emile2,děkuji za Váš názor. Souhlasím s Vámi, že to nech brát jako TZ, protože jako nájemce nemám nic, k čemu by se mohlo TZ vztahovat.
Jak jsem psala, většina dokladů je z roku 2023 a v roce 2023 se pronájem nekonal. Nechci se smířit s tím, že mám v roce v 2024 zdanit výnosy, které bych neměla, kdyby nebyly náklady v roce 2023, a náklady si neuplatnit. To je nelogické.
Mohla bych veškeré opravy odepisovat účetně? Přece mohu odepisovat i věci nižší než 80 tisíc. Po dobu 5ti let? Co vy na to? Nebo poraďte prosím jinou variantu, ať nepřijdu o ty náklady, roku 2023 děkuji,
Existuje "soubor hmotných movitých věcí se samostatným technicko-ekonomickým určením", ale jeho sestavení musí mít nějakou logiku. Třeba domácí spotřebiče by se do něj daly zahrnout, ale kliku od dvěří a kování k němu s čistou hlavou nepřiřadíte. Nižší limit si mohou stanovit jen účetní jednotky. U oprav najatého majetku jsou daňovým výdajem opravy, které musíte provádět podle nařízení vlády 308/2015. Ostatní jen provedené se souhlasem pronajímatele nebo musí být uvedeny ve smlouvě o nájmu bytu. Jsem si uvědomil, že jsem neporadil úplně. Výdaje na opravy v roce 2023, tedy v roce před zahájením činnosti podle § 9 (pronájmu), byste mohli uplatnit podle §5 odst. 7, tedy pokud prokážete, že byly nezbytné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
25. 2. 2025 19:41
Dobrý den, prosím, pronajímám družstevní byt a v daňovém přiznání budu zadávat příjmy do § 9. Byt jsme zrekonstruovali (dveře, podlahy, linka, sporák .... celkem necelých 300 tis.) odpovídá to 2. odp. skupině, odpis 5 let. Dala bych 1/5 skutečných nákladů roku 2024. A další pětiny v dalších letech. Je to správě? Moc děkuji za pomoc.