Stavební práce EU - DPH

• 10. 3. 2025 9:46

Dobrý den,
    potřebovala bych prosím poradit ohledně práce v EU. Jsme česká stavební firma, plátci DPH a budeme stavět zakázku pro slovenského plátce DPH. Na Slovensku registrovaní nejsme, nemáme tam provozovnu, je to první zahraniční zakázka. Záměr je, že budeme zákazníkovi-investorovi fakturovat v režimu r-ch. Ale mám prosím prosbu, když budeme kupovat materiál na Slovensku, tento materiál tam i zůstane na stavbě. Stavebniny ho vyfakturují s jejich DPH. My budeme chtít DPH zpět, jak správně postupovat? Budeme se muset registrovat k DPH na Slovensku? Popravdě si myslím, že ano.
    A potom ještě jedna otázka. Když bude pro nás dělat jiná česká firma práce na této stavbě, oni jsou plátci DPH, vystavili nám fakturu v PDP, ale místo zdan.plnění je na Slovensku. Neměla by se tato firma registrovat k DPH na Slovensku, když my nejsme? Máte s tímto prosím zkušenosti?
    Moc děkuji za pomoc.
    Sandra

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 3. 2025 11:51

Jana N.

Budete fakturovat bez daně, na ř. 26,faktury co vám vystaví s sk DPH můžete požádat buď přes firmu, která se tím zabývá nebo na portálu moje daně podat žádosti o vratky DPH z EU. Druhá firma nevím zda vám fakturuje správně v režimu, když práce jsou poskytnuty v sk. Podle mě nemáte nárok na odpočet, jen zdanite. Nebo oni se přihlásí tam a faktujuri vám s sk DPH

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).