Pokud měl zaměstnanec na určitý den naplánovanou ŘD a šel k lékaři na ošetření, pak nemá na placenou překážku nárok. Je jeho věc, co v rámci čerpané ŘD dělá. Jiná situace by byla, pokud by měl naplánovanou ŘD v rozsahu poloviny směny. A na poslední otázku odpovídám ,,ano,, je možné mít 1/2 den lékaře a 1/2 den náhradní volno.
Dobrý den, paní Jasná,
děkuji moc za Vaši odpověď.
Dotaz jsem kladla na základě informace z podkladů od pana Křížka k flexi novele ZP, kde mě zarazilo, že píše, že za celou směnu (prodloužení zkušební doby o neodpracované směny) se považuje i situace kdy má zaměstnanec půl směny překážku v práci z důvodu návštěvy lékaře a zbytek své směny, tj. její druhou půlku, by čerpal ŘD.
Z článků jsem totiž načerpala, že lékař a dovolená v rámci jedné směny zkombinovat nejdou, ale asi nebylo uvedeno, proč to nejde.
Před chvílí jsem se dočetla vysvětlující informaci, jak to vlastně je (princip): návštěva zdravotnického zařízení nespadá do překážek v práci, které dovolenou (nastoupenou na celý den) přerušují, viz § 219 odst. 1.
Takže lékař a půl den ŘD je skutečně OK.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 6. 2025 22:47
Dobrý den,
je prosím přípustné, aby zaměstnanec měl půl směny placenou překážku v práci z důvodu návštěvy lékaře a druhou půlku směny dovolenou? Zatím jsem se setkávala s názorem, že to nelze. A je možná kombinace placená návštěva lékaře a zbytek směny náhradní volno, tj. že si hodiny napracuje?
Děkuji.