Dobrý den,
SW Stereo od Kastner používám a musím říct, že hlídání záloh obecně, je dost nešikovně řešené. Vlastně bych řekla, že to řešené moc dobře není. Oproti Pohodě či Money je to pro mne fakt hrůza.
Zaeviduji zálohovou fakturu přijatou.
Úhrada zálohové faktury přijaté např. bankou
Obdržení d.d. k záloze= ten zadám do bankovního dokladu úhrady- proběhne "nějaké zaúčtování" zřejmě se doplní zápis 343/314 .... pro mne nešikovné
Na konečné faktuře pak vyberete zálohu a napárujete- ale k zápisu zúčtování faktury nedojde.
Musíte do agendy závazky, najdete si konečnou fakturu přijatou a nějakou funkcí zúčtujete (zřejmě natáhnete) d.d. k záloze z banky a v interních dokladech se vytvoří zúčtovací záznam- toto je fakt divný
Narazíte na problém, pokud zálohy neúčtujete jen na 314 ..... já zálohy na investice dávám jinam, na zboží jinam ... a to mu nejde
DPH ze záloh také uplatňuji v jiném měsíci někdy i roce než jsem provedla úhradu ...... dost často uplatňuji DPH ze záloh až v momentě, kdy zálohu zúčtovávám .... ulehčím si tak kontrolu d.d. ze záloh ... jak to ale udělám, když bankovní doklady jsou uzamčeny nebo se do nového roku nepřenesly?
Já to dělám tak, že v iD si založím řadu d.d. k př. záloze, tam o tom účtuji a tam si to ručně hlídám ..... záloh nemám tolik- asi 30 ročně, tak to jde
Pevné nervy, snad Vám jejich postup řešení bude vyhovovat a nevzdáte to jak já.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Obchodní tajemství a jeho ochrana v podnikání
Daniela práce baví i nabíjí. Jeho vášeň pro stěhování táhne celý tým
Češi jako skrblíci. Na čem letos budou během Vánoc určitě šetřit?
Minimální mzda, zaručený plat a jejich motivační složky v roce 2026
OSVČ budou v roce 2026 platit zprvu vyšší zálohy na pojistném, pak jim ale klesnou
Finfluenceři radí na sítích s financemi. Kde se vzali a jak je to s jejich regulací?
18. 10. 2025 14:40
Dobrý den,
převzala jsem účetnictví.
příchozí faktury za plyn a vodné jsem účtovala měsíčně do nákladů s DPH. neúčtovala jsem to na účet 314.
nyní obě instituce poslali řádnou fakturu, u obou je přeplatek, který nevím jak mám proúčtovat, mám program Stereo Kastner.
na faktuře je uvedeno: 3řádky:
1)zaplacené zálohy s DPH, ale to už v účetnictví mám zaúčtované, něco na zálohách od původní účetní, která uplatnovala DPH a moje účtování je už v nákladech a také jsem uplatnila měsíčně DPH,
2)pak je tam řádek skutečně spotřebovaný plyn s DPH a
3)závěrem je přeplatek s DPH, který budou vracet na účet),
mohu poslat ofocenou fakturu pro představu,
jestli někdo poradí,
a co dělat v novém období? když mi budou chodit faktury s DPH tak je nemám účtovat s DPH a počkat za rok až na tu řádnou a tam DPH uplatnit? nevím jak je to správně,
děkuji Aga Praha