P.Jasná - jak řešíte DPČ z hlediska dovolené

• 12. 1. 2026 11:39

Dobrý den,mám obecný dotaz. Mám zaměstnance,DPČ na neurčito.Dělají každý měsíc,kolem 30 - 50 hodin. Takže nárok na dovolenou vzniká.Není lepší psát dohody na rok,a zbytek dovolené jim vždy proplatit? Jaký na to máte názor.
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 1. 2026 13:02

Jasná

Dobrý den. Pro firmu je určitě výhodnější dát smlouvu na dobu určitou a ŘD v poslední výplatě proplatit. Pokud zaměstnanci během roku ŘD čerpají, čerpaná ŘD se bere jako odpracovaná doba pro další nárok na ŘD.

• 12. 1. 2026 13:08

Maci

Děkuji moc, tam je zase více administrativy,nové dohody,přihláš­ky,odhlášky na ossz a zp..
      Právě že dohodáři pracují tři, čtyři dny v měsíci,a dovolená naskakuje.

Mějte hezký den

• 13. 1. 2026 8:54

TM

I pro dohodáře platí, že dovolenou určuje zaměstnavatel a čerpání by mělo být v tom roce, ve kterém vznikla. Takže pokud jí máte hodně a nechcete ukončovat, musíte průběžně dávat čerpání. I to je administrava navíc, takže spíš záleží na zvyklostech a možnostech. Já mívám dohody většinou na rok a i přesto dávám alespoň na část mnohdy v roce čerpání, aby to pak nebylo vše v posledním měsíci.

• 14. 1. 2026 6:19

Maci

Dobrý den,děkuji za zprávu.Ano.mám ji docela dost, kolem 80 hodin u některého dohodáře.Asi nechám běžet,a nařídím čerpání. V lednu pro ně moc práce mít firma nebude,tak dočerpají. už mám stejně přešvihlých 8 dní na odhlášení.
      Děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).