Poslala bych zaměstnance na FÚ, aby si vyřídil potvrzení, že může rodič nadále uplatňovat daňové zvýhodnění. Ať si vezmou sebou veškerou zdravotní dokumentaci. Ze zkušenosti vím, že někdy hned vydají potvrzení o uplatnění daňového zvýhodnění, někdy posílají studenta na OSSZ k posudkovému lékaři a až podle vyjádření posudkového lékaře vydají či nevydají potřebné potvrzení. I když možná to je zbytečné, pro letošní školní rok máte potvrzení, že je studentem a další potvrzení budete řešit až v září.
Paní Jasná děkuji za odpověď. Popravdě , nerozumím tomu, že pro letošní rok mám potvrzení. Ano, to sice teď mám ale škola mu vydá potvrzení o přerušení studia od 7.4. 2026. Myslela jsem si, že když mi ho zaměstnanec donese, že mu uplatním daňové zvýhodnění za duben naposledy a že když donese to potvrzení od FÚ budu uplatňovat daňové zvýhodnění i nadále?? Děkuji za odpověď.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ zrušila živnost i datovku. Jak podat přehledy, když musí pouze online?
Diskriminace místo posouzení: Firma uchazečku rovnou odepsala
Moje konto od ČSSZ odhaluje obrovské díry v evidenci pro nárok na důchod
Tajemství čokoládového zajíce: Jak vznikla ikona, která ovládá velikonoční regály
Nevysvětlíte zaměstnanci, proč bere méně než ostatní? Bude vám hrozit vysoká pokuta
Videonávod, jak podat Jednotné měsíční hlášení
Včera 7:35
Dobrý den,
prosím o Váš názor. Syn zaměstnance - 18,5 roků - studuje na střední škole., zaměstnanec uplatňuje daňové zvýhodnění. Od 15. května bude hospitalizován na psychiatrii na šest týdnů kvůli braní návykových látek , hraniční poruše osobnosti. Od 7..4. bude mít přerušeno studium. Lze v tomto případě - po dobu přerušení studia - stále uplatňovat daňové zvýhodnění na syna - Platí zde ZDP § 35 c ,odst. 6....??
2. nemůže se soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz,
Čím popřípadě doložit?? Je nutno potvrzení FÚ - viz ZDP § 38l, odst. 3
e) potvrzením správce daně příslušného podle místa bydliště poplatníka o tom, že poplatník vyživuje ve společně hospodařící domácnosti zletilé dítě až do dovršení 26 let věku, kterému není přiznán invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně a které se nemůže soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz, anebo z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je neschopno vykonávat soustavnou výdělečnou činnost.
Moc děkuji.