Re: ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ DANĚ-povinnost zaměs
---
Problematika úvěrů ze stavebního spoření a hypoték je v zákonech minimálně nejasná. Hypotéka je takový úvěr, který je poskytnut na investice do nemovitosti …a jehož splacení je zajištěno zástavním právem k této, i rozestavěné, nebo jiné nemovitosti. Hypotéčním úvěrem je tedy i úvěr od stavební spořitelny, když náležitosti splňuje. A teď tu máte tu krásnou nejasnost – může to být úvěr od stavební spořitelny a zároveň hypoteční úvěr v jednom.
O paní účetní bych si vůbec netroufl říct, že si to ulehčuje, on ten rozdíl mezi tím ulehčováním a tím, že toho ví víc na tu dálku vůbec nejde rozlišit.
---
Presne jak pise Jirka, taky jsem provedl rocni zuctovani zamestnanci - mel hypoteku a FU mi to domeril vcetne 6000 penale :-((
Od letosniho roku lze jiz provest zuctovani i na hypoteku, je to neskutecny bordel. Taky nerad delam rocni zuctovani. Nez mit problemy.
S tím jsem se potýkala loni, některé smlouvy živ. pojištění nebyly jasné, některé měly název Návrh smlouvy a já jsem si nebyla jistá, zda to můžu uznat, takže jsem se nakonec domluvila se zaměstnanci, že jim pomůžu s daň. přiznáním a oni si to podali sami, finančák jim nic nekontroloval a přeplatky dostali. Nevím, jak by to proběhlo při kontrole u nás.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 1. 2006 9:19
Jsem zaměstnanec v hlavním pracovním poměru. Celý rok 2005 od 1.1. do 31.12. jsem byl zaměstnán u jednoho zaměstnavatele.
Splácím úvěr ze stavebního spoření a mám uzavřeno životní pojištění, které splňuje podmínky pro snížení daňového základu pro daň z příjmu.
Je zaměstnavatel povinen provést roční zúčtování daně pokud podepíšu "Prohlášení" do 15.2. a předám mzdové účtárně všechny nutné podklady?
Mzdová účetní mně sdělila, že pokud chci uplatnit úroky z úvěru ze stavebního spoření, popř. životní pojištění, mzdová účtárna roční zúčtování neprovede. V tomto případě bych musel podat v březnu daňové přiznání DPFO.
Otázka tedy zní: "Je zaměstnavatel povinen provést roční zúčtování daně pro své zaměstnance nebo to může odmítnout?" Který zákon a paragraf toto řeší?
Mnohokrát děkuji
Petr P.