Ještě prosím Prohl.popl.Dzp

• (neregistrovaný)

5. 1. 2006 10:45

Dobrý den,

potřebovala bych prosím vědět jak s tím Prohlášení popl. z DzP, to prohlěšení je na 3 roky tedy mám tomu rozumět tak, že toto prohlášení na FU pošlu jednou za 3 roky? Nebo se tam vůbec neposílá?

A ještě mám dotaz když mi někdo (nemá další příjmy)prohlášení nepodepíše já mu odvedu 20% zálohu na daň, pak by tím měla být jeho daňová povinnost vyřízena dle DzP, já tedy za org. pošlu na FÚ jen Vyúčtování DzP a tím bych měla být s FÚ vyřízená? Poplatník si už nemusí podat žádné DP - v případě, že jeho hl. příjmem je jen důchod?

A v případě, že byl pop. zaměstnán první 3 měsíce v roce a pak už jen nezaměstnán (pobírá podporu) a v prosinci dostal odměnu od nás 3000 kč, prohlášení mi nepodepsal, co má podniknout pro vyúčtování DzP, má si podat DP a nechat si vystavit potvrzení o odvedeném příjmu ode mne a od svého bývalého zaměstnavatele, nebo tím, že se mu bude vyúčtovávat jen ta daň od bývalého zaměstnavatele, a to provede ten bývalý zaměstnavatel sám?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 1. 2006 15:56

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Ještě prosím Prohl.popl.Dzp
      >Dobrý den,
      >
      >potřebovala bych prosím vědět jak s tím Prohlášení
      >popl. z DzP, to prohlěšení je na 3 roky

Nikam nezasíláte.Toto prohlášení necháváte jako zaměstnavatel založené pro případnou kontrolu ze strany FÚ.To, že je na 3 roky, znamená to, že ho může zaměstnanec použít ve třech letech za sebou a podepisovat na každý tento rok (je tam kolonka pro každý ten rok zvlášť). Poté už musel vyplnit nový formulář, opět platil 3 roky po sobě.Nyní je ovšem daňová změna, takže i ti, kteří podepisovali loni nové formuláře, je musí letos vyplnit a podepsat nově, protože jsou nově vydané.
      >
      >A ještě mám dotaz když mi někdo (nemá další
      >příjmy)prohlášení nepodepíše já mu odvedu 20% zálohu na daň, pak
      >by tím měla být jeho daňová povinnost vyřízena dle
      >DzP

Pokud měl někdo měsíční příjem více než 5000 hrubého a něměl podepsané prohlášení a jeho mzda tedy byla zdaněna v režimu "nejméně 20%", JE POVINEN podat přiznání, kde tyto příjmy uvede. Navíc, pokud měl jen důchod, bylo by nesmyslné, aby přiznání nepodal a tím pádem nedostal žádné daně zpět.Vždyť by zbytečně přišel o peníze.
      Pouze pokud něměl podepsané a jeho hrubá mzda v měsíci byla do 5000 Kč, v tom případě se srážela srážková daň 15% a ta je konečná, ta se nikde neuvádí, ani nevyrovnává.
      >
      >A v případě, že byl pop. zaměstnán první 3 měsíce v
      >roce a pak už jen nezaměstnán (pobírá podporu) a v
      >prosinci dostal odměnu od nás 3000 kč, prohlášení mi
      >nepodepsal, co má podniknout pro vyúčtování DzP

V tomto případě může požádat posledního zaměstnavatele, u kterého měl podepsané prohlášení, o daňové zúčtování. Tam doloží všechny příjmy v roce, které mu byly daněny zálohovou daní, tzn. že tu odměnu od Vás neuvádí, protože ta byla jistě zdaněna srážkovou daní. Nebo si může podat přiznání sám a daně mu vrátí FÚ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).