Re: PROSÍÍÍM-NIKDO NEVÍ
>Prosím, právě jsem zde na fóru i v zákonech prošla
>vše, ale prostě zálohy a DPH, to je síla.
>
>Mám v ruce zálohovou fakturu od s.r.o., kteří jsou
>majiteli nemovitosti, ve které jsme z části v nájmu. Na
>této faktuře nám fakturuji zálohy na služby za 12/2005
>vč. DPH. My vedeme DE. Mohu toto DPH si uplatnit nebo
>ne?
>
>
>A pokud bych byla majitelem této nemovitosti já a
>pronajímala bych ji plátci DPH-FO, mohu vystavit na nájem
>a služby splátkový kalendář, když já DPH na výstupu
>odvedu. Může si tato FO takové DPH uplatnit?
>
>Děkuji moc
Pokud vám přeúčtovávají služby v souvislosti s nájmem nemovitostí, pak vy nemáte nárok na uplatnění DPH a ani takový DD nesmí být vystaven - dle § 26 odst. 1 (poslední věta). Daňová povinnost jim vznikne dle § 21 odst. 2 u dodání zboží podle § 13 odst. 4 písm. h) a při poskytnutí služby podle § 14 odst. 3 písm. g), pouze však u služeb souvisejících s nájmem nemovitostí, až ke dni uskutečnění zdanitelného plnění. Dle § 72 odst. 1 si nesmíte uplatnit DPH na vstupu dříve, než vznikla povinnost přiznat daň na výstupu. A ta vznikne až při přeúčtování tepla, chladu, elektřiny, plynu a vody (§ 13 odst. 4 písm. h)) a při přeúčtování služeb (§ 14 odst. 3 písm. g)) v souvislosti s nájmem nemovitosti.
Takže:
1.) uplatnit si DPH na vstupu nemůžete, pokud máte daňový doklad na zálohy od osoby, která vám přeúčtovává zboží nebo služby v souvislosti s nájmem nemovitosti.
2). Kdyby jste byli vy vlastníky a pronajímali nemovitost, pak ani vy nesmíte takový DD vystavit a je jedno, zda DPH odvedete nebo ne.
Pokud by jste takový DD vystavili, nelze na základě takového DD uplatnit DPH na vstupu (vy nemáte povinnost odvést takokou DPH na výstupu).
3). FO nesmí vystavit DD k žádné přijaté zálohové platbě. PO nesmí vystavit DD k zálohovým platbám přijatým v souvislosti s přefakturací zboží a služeb souvidejících s nájmem nemovitostí.
Moc děkuji za Váš čas a ochotu - je to trochu jasnější. Přejí krásný den.
Pokud bych se mohla zapojit do diskuze, měla bych také jeden dotaz.
Jak to je s DPH u služeb s pronájmem nebyt. prostor (el.energie,vodné,stočné,plyn,teplo,odpad), pokud jsou tyto služby účtovány měsíčně jako paušál (nejde tedy o zálohu) a tedy již nikdy nebudou zúčtovány dle skutečné spotřeby? Je v tomto případě rozdíl když vystavuje takovou fakturu osoba vedoucí účetnictví nebo DE?
Moc děkuji za případnou odpověď, ale toto mi opravdu není jasné.
1). Faktura za nájem nebytových prostor může být vystavena s DPH, pokud je nájemcem plátce DPH. Při uzavření takové nájemní smlouvy plátci DPH, kdy se rozhodne pronajímatel, že pronájem bude zdaňovat DPH, musí splnit oznamovací povinnost vůči FÚ. Najdete v § 56 odst. 5.
2). Co se týká fakturace za energii, vodné, stočné, plyn, teplo měsíčně paušální částkou, není v pořádku. Tyto služby a zboží související s nájmem lze pouze přefakturovat podle předem stanoveného klíče a to až na základě skutečného vyúčtování od dodavatele. Tento chybný postup uplatňuje vícero pronajímatelů a FÚ tento postup zatím nijak neřeší. Vy ale jako nájemník obdržíte řádný DD a máte tedy nárok na uplatnění DPH na vstupu. Pronajímatel vystavuje řádný daňový doklad a má povinnost odvést DPH na výstupu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 1. 2006 14:48
Prosím, právě jsem zde na fóru i v zákonech prošla vše, ale prostě zálohy a DPH, to je síla.
Mám v ruce zálohovou fakturu od s.r.o., kteří jsou majiteli nemovitosti, ve které jsme z části v nájmu. Na této faktuře nám fakturuji zálohy na služby za 12/2005 vč. DPH. My vedeme DE. Mohu toto DPH si uplatnit nebo ne?
A pokud bych byla majitelem této nemovitosti já a pronajímala bych ji plátci DPH-FO, mohu vystavit na nájem a služby splátkový kalendář, když já DPH na výstupu odvedu. Může si tato FO takové DPH uplatnit?
Děkuji moc