Společné zdanění manželů-poraďte

• (neregistrovaný)

9. 1. 2006 16:25

Ahoj,
    mám dotaz, protože jsem se tímto ještě nikdy nezabývala... Jak je to u společného zdanění manželů, když manžel je OSVČ a manželka je zaměstnanec. Ovšem v zaměstnání uplatňovala zdanitelnou položku (3.170 měsíčně). Jde mi o to, jak postupovat při vyplňování daně FO,kde se uplatňuje roční 38.040. Ona si to tam nenapíše? Nebo to je jedno a celou částku uplatní.... V práci zřejmě musí oznámit, že si provede roční vyúčtování daně sama, že? Dosud si to nechávala dělat u zaměstnavatele. Nyní by se chtěli "pokusit" o SZM, protože to pro ně bude výhodnější (hlavně pro manžela...).
    Další dotaz je. Zálohy (kdyby byly-zřejmě pololetní) platí ona z norálního společného účtu? Koukám na ZoDPř a tam je a) platí ze závislé činnosti atp. a za b) z §7 např. Trošku (hodně) se v tom motám.... :-))
    A jak to je pak se ZP a SP? Podává ho manželka, předpokládám, taky. Základ ale bude jen ten "výdělek", co si rozdělili že?
    Omlouvám se za ten zmatkovitý dotaz, ale nějak se v tom nemohu vyznat, jak mi v tom lítá příjem ze závislé činnosti....
    Poradíte mi???? Děkuji moc!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).