Re: společné zdanění manželů
Co to je "nevztahuje min. zákl. daně?".......ten se přeci týká všech, až na vyjímky (1.2.rok podnikání, ID a pod.), to by teda skoro všichni manželé, kteří podnikají více let nemohli společné zdanění uplatnit? Děkuji
nevztahuje min. zákl. daně znamená, že váš základ daně je vyšší, než pro ten daný rok stanovený min. zákl. daně a že tedy nepoužijete min. zákl. daně.
pokud je základ daně jednoho z manželů menší než minimální, budete muset uplatnit ten minimální a tím pádem nemůžete uplatnit společné zdanění manželů
Předpokládám, že od 10.-11./2005 čerpaáte rodičovský příspěvek. Takové osoby nemusí dodržet min. základ daně. A Váš manžel si prostě neuplatní nějaké výdaje, tím překročí stanovenou částku min.základu daně a už můžete použít SZM. Jen si to dobře propočítejte, zda je to pro rodinu jako celek výhodnější. Stojí to za to.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 1. 2006 12:15
mám prosím takový dotaz.
Od roku 2002 jsem OSVČ. na MD jsem nastoupila v 4/05. Mohu v DP2005 uplatnit společné zdanění spolu s manželem nebo musím odevzdat samostatně? Děkuji