Doprava z bydliště na provozovnu ???

• (neregistrovaný)

11. 1. 2006 15:37

Jaké máte zkušenosti s uplatněním nákladů na přepravu podnikatele z místa bydliště na provozovnu - což je pro mně nejčastější cesta. Říkal mi účetní, že by to v knize jízd vůbec nemělo být, že by to při kontrole mohl FÚ následně doměřit. To bych se jako měla z jednoho konce města na druhý měla dopravit pěšky, zjistit co je třeba koupit, jít pěšky domů, vyzvednout si auto a jet, nebo jako parkovat před provozovnou?
    Děkuji za rady

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 1. 2006 16:05

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Doprava z bydliště na provozovnu ???
      >Jaké máte zkušenosti s uplatněním nákladů na přepravu
      >podnikatele z místa bydliště na provozovnu - což je
      >pro mně nejčastější cesta. Říkal mi účetní, že by to v
      >knize jízd vůbec nemělo být, že by to při kontrole mohl
      >FÚ následně doměřit. To bych se jako měla z jednoho
      >konce města na druhý měla dopravit pěšky, zjistit co je
      >třeba koupit, jít pěšky domů, vyzvednout si auto a
      >jet, nebo jako parkovat před provozovnou?
      >Děkuji za rady

• 11. 1. 2006 16:11

Pokud je mi známo, doposud platí, že každá cesta do zaměstnání se považuje za cestu soukromou, tudíž nemůže být kryta z firemních prostředků. I při následném auditu by to mohlo být považováno za úmyslné navyšování firem. nákladů a stejně by bylo třeba tuto částku firmě vrátit. Totéž by mělo platit i v případě podnikatel=vlastní firma.

• 11. 1. 2006 16:39

Šárka (neregistrovaný)

Na toto téma se také neustále přu s kolegou, podnikatelem FO, kterému vedu účty. Má auto v majetku, uplatňuje odpisy, ale pokud by účtoval cesty do a z práce jako soukr. cesty, musel by krátit všechny související náklady, tj. odpisy, servisy, SD, dálniční známku, pojištění, etc.

Zajímaly by mne zkušenosti ostatních, zejména s obhájením 100% uplatnění výše zmíněných nákladů v účetnictví.

Hezký zbytek dne.

Šárka

• 11. 1. 2006 16:41

Jiřka (neregistrovaný)

>Pokud je mi známo, doposud platí, že každá cesta do
      >zaměstnání se považuje za cestu soukromou, tudíž nemůže
      >být kryta z firemních prostředků. I při následném
      >auditu by to mohlo být považováno za úmyslné navyšování
      >firem. nákladů a stejně by bylo třeba tuto částku firmě
      >vrátit. Totéž by mělo platit i v případě
      >podnikatel=vlastní firma.
      >
      Podle mě záleží na tom, kde máte sídlo firmy. Pokud doma, tak samozřejmě vyjíždíte ze sídla na provozovnu a náklady na cestu jsou daňové.
      >
      >

• 11. 1. 2006 16:51

Já mám adresu trvalého bydliště stejnou jaké mám uvedené místo podnikání v živtnost. listě. Provozuji ovšem restauraci na druhém konci města, takže se tam přeci nějak musím dostávat ne? Není to přeci soukromě - nejedu se tam bavit - ale zkontrolovat zásoby, zkontrolovat personál, atd.....I v takovém případě mi účetní tvrdí, že to není uznatelný výdaj...jedna cesta tam a zpět je cca 7km. To jezdím denně cca 2-5x. To bych si musela denně odepisovat jako soukromé cca 30 km? Jenom za jeden měsíc bych pak musela "nahonit - nějak" skoro 100 km. Nebo bych měla auto nechat stát před hospodou, aby mi ho nějaký první opilec rozbil? NECHÁPU TO ! ! !

• 11. 1. 2006 17:00

Jiřka (neregistrovaný)

Jak jsem odpověděla. Podle mě účetní nemá pravdu. Vaše bydliště je zároveň místem podnikání, takže se vydáváte ze sídla do provozovny a nazpět a tyto výdaje jdou do nákladů. Pokud byste např. měla bydliště na adrese A, sídlo na na adrese B a provozovnu na C, pak byste mohla dávat do nákladů cestu z B do C.
      Počkáme na vyjádření někoho jiného, ale u nás neměl FÚ námitky.

• 11. 1. 2006 17:11

Vlaďka (neregistrovaný)

Cesta z místa (sídla) podnikání do provozovny je daňově uznatelný výdaj, mám na to odpověď FŘ na můj metodický dotaz.Platí to u FO i u s.r.o. pro zaměstnance, pokud provozovna je v jiném místě než sídlo firmy a oni tamtéž bydlí. Neměli jsme s tím problém.

• 11. 1. 2006 17:21

Budu o tom s účetním ještě debatovat.Možná opomněl fakt, že bydliště je shodné s místem podnikání. Poraďte prosím, kde by se něco takového - metodický pokyn - dal sehnat "černé na bílém" ???

• 11. 1. 2006 17:35

Vlaďka (neregistrovaný)

Můj klient poslal metodický dotaz na Finanční ředitelství ohledně tohoto problému a ten je povinen odpovědět. Bohužel klient už není můj klient a nemám tento dopis k dispozici. Tak to zkuste na vašem ředitelství ( ne FÚ- ten neodpoví).

• 12. 1. 2006 16:51

Lina (neregistrovaný)

Také jsem toho názoru, že cesta podnikatele (FO) z místa bydliště, které je v podstatě místem jeho podnikání, do jeho provozovny, je daňovým nákladem. Myslím, že se vychází z mylného názoru, že je to totéž jako cesta zaměstnance do zaměstnání. Tady se jedná o jasný náklad FO na dosažení a udržení příjmů..... Obdobné vysvětlení jsem našla (bohužel už nevím ve kterém čísle) v Poradci někdy z roku 2004 (nejpozději 2003) - uvedenou publikaci jsem tehdy zapůjčila své známé, jejíž účetní jí tvrdil opak, publikace se mi nevrátila a účetní jí to stejně do nákladů nezahrnul.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).