Dědictví

• (neregistrovaný)

12. 1. 2006 20:16

Prosím o zhodnocení situace: Rodiče byli za manželství nájemci družstevního bytu ( členové družstva).Po smti otce maminka vystoupila z družstva a byt předala novému nájemci s vyrovnáním 1,2 mil. Kč. Stejným způsobem převzala nový byt jako nájemce a člen družstva se zaplacením asi 1,3 mil Kč. Prodej a koupi zprostředkovala oficiálně realitka. Stavební úpravy financovala její dcera v hodnotě asi 600 tisíc Kč. Nyní nechala členství přepsat na dceru, která má zde i trvalé bydliště. O převodu bytů do osobního vlastnictví uvažuje družstvo během 2 let. Zajímá mne jakou mám já , jako syn, ze zákona šanci na dědický podíl z bytu a jak asi velký? Může maminka nebo moje sestra za života nějak ovlivnit můj dědický podíl z bytu po rodičích?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 1. 2006 9:19

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Dědictví
      Zatím s tím nic nenaděláte, v rámci dědického řízení navrhnete tzv. dědický zápočet - na dědický podíl Vaší sestry se započte to, co od matky za jejího života zadarmo dostala. Je jedno, jestli jí matka členská práva a povinnosti převedla bezplatně, nebo na nějakou částku. Smůlu ovšem máte pokud matka dceři "byt" převedla za cenu v místě a čase obvyklou, navzájem si potvrdily předání-převzetí peněz a tyto se nenajdou (předány ve skutečnosti nebyly či je matka utratila).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).