Manko zjištěné fyzickou inventurou

• (neregistrovaný)

13. 1. 2006 13:34

Prosím pomozte.
    Vedu DE a jsem plátce DPH.
    Při fyzické inventuře k 31.12. zjištěno manko. Sklad vedu korunou v prodejních cenách včetně DPH.
    Nesouhlasí skutečný stav se stavem na papíře. Na skladě chybí cca za Kč 20000 v prodejní ceně vč. DPH. Viník nezjištěn. Jak mám dál postupovat. Vím, že bych měl upravit výdaje v DE, ale nevím jak. A co DPH? Je to má první inventura. Díky za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 1. 2006 6:33

Anonymní (neregistrovaný)

Re: manko zjištěné fyzickou inventurou
      Dle evidence "korunou" zjistíte poměr mezi nákupní cenou a prodejní cenou za rok. Dle takto zjištěného poměru si z částky 20000,00 Kč vypočítáte manko v nákupní ceně a o tuto částku (hodnota manka v nákupní ceně) upravíte základ daně v DP. Nebo můžete provést úpravu v DE a to tak, že snížíte daňový výdaj a pokud vedete klasický peněžní deník, pak zvýšíte o uvedenou částku nedaňový výdej.
      Příklad: nákupní cena za (NC) rok 500000,00 Kč, ocenění v prodejní ceně (PC) za rok 750000,00 Kč, poměr PC/NC = 1,5, zjištění NC u manka = 20000,00 / 1,5 = 13333,00 manko v NC.
      O částku 13333,00 tedy upravíte základ daně.
      Neuvádíte ale vůbec, zda máte stanovené manko přirozených úbytků. Pokud ano, pak do výše takto stanovené normy nebudete upravovat základ daně. Např., budete mít stanoveno manko do normy do výše 0,3 % z ročních tržeb, tržby činily 600000,00 Kč, pak 600000,00 * 0,3 % = 1800,00 bude daňovým výdajem a o 11533,00 budete muset upravit základ daně. Výše manka do normy (norma přirozených úbytků) bude závislé na sortimentu zboží (maso, salámy, textil) a způsobu prodeje (samoobslužný, pultový) a na demografickém složení tamního obyvatelstva. Toto manko do normy totiž zahrnuje u samoobslužného prodeje i drobné krádeže a i s tím je nutno přio stanovení manka do normy počítat.

• 14. 1. 2006 12:54

>>Prosím pomozte.
      >>Vedu DE a jsem plátce DPH.
      >>Při fyzické inventuře k 31.12. zjištěno manko. Sklad
      >>vedu korunou v prodejních cenách včetně DPH.
      >>Nesouhlasí skutečný stav se stavem na papíře. Na
      >>skladě chybí cca za Kč 20000 v prodejní ceně vč. DPH.
      >>Viník
      >>nezjištěn. Jak mám dál postupovat. Vím, že bych měl
      >>upravit výdaje v DE, ale nevím jak. A co DPH? Je to
      >>má
      >>první inventura. Díky za radu.
      >Dle evidence "korunou" zjistíte poměr mezi nákupní
      >cenou a prodejní cenou za rok. Dle takto zjištěného
      >poměru si z částky 20000,00 Kč vypočítáte manko v nákupní
      >ceně a o tuto částku (hodnota manka v nákupní ceně)
      >upravíte základ daně v DP. Nebo můžete provést úpravu v
      >DE a to tak, že snížíte daňový výdaj a pokud vedete
      >klasický peněžní deník, pak zvýšíte o uvedenou částku
      >nedaňový výdej.
      >Příklad: nákupní cena za (NC) rok 500000,00 Kč,

>ocenění v prodejní ceně (PC) za rok 750000,00 Kč, poměr
      >PC/NC = 1,5, zjištění NC u manka = 20000,00 / 1,5 =
      >13333,00 manko v NC.
      >O částku 13333,00 tedy upravíte základ daně.
      >Neuvádíte ale vůbec, zda máte stanovené manko
      >přirozených úbytků. Pokud ano, pak do výše takto stanovené
      >normy nebudete upravovat základ daně. Např., budete mít
      >stanoveno manko do normy do výše 0,3 % z ročních tržeb,
      >tržby činily 600000,00 Kč, pak 600000,00 * 0,3 % =
      >1800,00 bude daňovým výdajem a o 11533,00 budete muset
      >upravit základ daně. Výše manka do normy (norma
      >přirozených úbytků) bude závislé na sortimentu zboží (maso,
      >salámy, textil) a způsobu prodeje (samoobslužný,
      >pultový) a na demografickém složení tamního obyvatelstva.
      >Toto manko do normy totiž zahrnuje u samoobslužného
      >prodeje i drobné krádeže a i s tím je nutno přio stanovení
      >manka do normy počítat.
      Dá se tedy říct, že mankem se sníží daňové výdaje a tedy zvýší se daň ??

• 14. 1. 2006 14:10

Ano. Manko nad normu vám zvýší základ daně a tím samozřejmě i výslednou daň.

• 14. 1. 2006 16:26

Ale když je to ve vlastním obchodě, tak by to chybějící zboží mohlo být prodáno a tím že tržba bude nižší, tak by se naopak základ daně snížil. To nejde ?

• 14. 1. 2006 17:12

Této poznámce jaksi nerozumím. Pokud zboží chybí, tak nemůže být prodáno. Pokud máte na mysli, že zboží prodá fiktivně za snížené ceny, pak na základě přeceňovacího protokolu (kolik a jakého zboží , původní prodejní cena, nová prodejní cena, rozdíl v prodejní ceně) upraví v evidenci prodejní cenu a manko se tím minimalizuje. Pak je to jakési řešení. Pokud bych já vedla kontrolu korunou, pak si ještě prověřím, zda jsou v této evidenci zahrnty všechny protokoly o přecenění zboží (snižuje pořizovací cenu), zda jsou v evidenci zahrnuty veškeré dobropisy za zboží apod.. Co se týká DPH, tak manko DPH nepodléhá. FU ale manko nad normu (pokud řádně nezdůvodníte) v obchodě posuzuje jako osobní spotřebu a DPH má tendenci doměřovat.

• 16. 1. 2006 14:27

Jarda (neregistrovaný)

Děkuji za příspěvky. Samozřejmě mám stanovené manko přirozených úbytků, mám i přeceňovací protokoly (ještě se podívám na dobropisy, ale těch mnoho není) a přesto vychází manko 20000 Kč v nákupní ceně. Musím tedy řešit tuto částku dle Vašeho návodu. Jest-li dobře rozumím tak o 20000 upravím základ daně a tím zaplatím vyšší daň. Vedu DE v účtu 2000. Ale právě nevím kam zapsat těch 20000 aby se základ daně upravil. A pak mě právě zajímalo jak naložit s DPH když se jedná o manko nad normu?

• 16. 1. 2006 18:53

Pokud jde o zboží, které by mohlo být spotřebováno pro osobní spotřebu, pak FÚ doměřují takové manko nad normu, jelikož toto posoudí jako osobní spotřebu. Je tedy na vašem uvážení, zda z manka nad normu odvedete DPH nebo zda unesete důkazní břemeno, že se nejedná o osobní spotřebu. Neznám váš obrat za rok ani typ prodeje (pultový, samoobslužný). Nemohu posoudit, jak velké by muselo být manko do normy, aby
      pokrylo manko 20000,00 Kč. Zda by stačilo uvést manko např 0,4 % z tržeb. Nebo zda nebyly potraviny znehodnoceny (prošlá záruční doba apod). Sice u takto znehodnocených zásob, pokud jsou nad normu, půjde o položku zvyšující základ daně, ale unesete důkazní břemeno, že nejde o osobní spotřebu a vyhnete se DPH.
      Pokud jde o potraviny, můžete potraviny s prošlou záruční dobou prodat např. soukromému zemědělci ke zklrmení za symbolickou cenu 100,00 Kč byť by jejich pořizovací cena byla 20000,00 Kč(samozřejmě v rozumné míře a po přecenění).
      Co se týká manka nad normu, tak to uvedete jako položku zvyšující základ daně do tabulky "E" daňového přiznání. Nevím, jak bych vám ještě poradila, ale snad se vám podaří ještě něco vymyslet.

• 17. 1. 2006 10:44

Jarda (neregistrovaný)

Děkuji za rady. Vaše odpovědi mi moc pomáhají. Život je pes. Ještě jednou díky.

• 17. 1. 2006 10:45

A (neregistrovaný)

Manko je přece, když chybí svěřené cizí zboží ! Když je to moje, tak nebudu vykazovat manko ! Každé zboží může být nějak problémové a muselo se prodat levně, takže vlastně nechybí, jen se ta ně málo utržilo. Byl to třeba ležák, nebo se skladováním snížila jakost zkuste uvažovat...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).