Bezpodílové spol.manželů

• (neregistrovaný)

13. 1. 2006 15:42

Asi 4.1. jsem žádala o radu ohledně družstevního bytu. Trochu znova nastíním situaci. Za svobodna jsem získala nájem k bytu. Vdala jsem se a během manželství bylo založeno družstvo, složili jsme členský podíl. Nyní jsme v rozvodovém řízení a nevím, co a kolik budu muset manželovi zaplatit, když v bytě zůstávám já s nezletilými dětmi.Nepochopila jsem, že budu muset manželovi zaplatit 1/2 tržní ceny družstevního bytu. Vždyť to není náš majetek. Vlastníkem bytu je družstvo, my jsem pouze nájemci, kteří zaplatili podíl. Maximálně bych měla mu najít náhradní byt, ale jelikož se odstěhoval dobrovolně ke své matce, tak i to je zavádějící. Nechci ho vůbec nějak "oškubat", ale myslím si, že bych mu měla dát polovinu podílu na družstvu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 1. 2006 18:53

lenkab (neregistrovaný)

Re: bezpodílové spol.manželů
      Je mi líto, ale asi to tak bude. Měla by jste mu vyplatit 1/2 z odhadní ceny bytu. Teď jsme řešili dědictví - paní zaplatila taky členský podíl do družstva a pozůstalí - 2 bratři se museli vypořádat tak jak píšu výše. Taky si jeden myslel, že ho vyplatí 1/2 z člen.podílu, ale bohužel :-(((

• 13. 1. 2006 21:28

Anonymní (neregistrovaný)

>>Asi 4.1. jsem žádala o radu ohledně družstevního
      >>bytu.
      >>Trochu znova nastíním situaci. Za svobodna jsem
      >>získala nájem k bytu. Vdala jsem se a během manželství
      >>bylo
      >>založeno družstvo, složili jsme členský podíl. Nyní
      >>jsme v rozvodovém řízení a nevím, co a kolik budu
      >>muset
      >>manželovi zaplatit, když v bytě zůstávám já s
      >>nezletilými dětmi.Nepochopila jsem, že budu muset
      >>manželovi
      >>zaplatit 1/2 tržní ceny družstevního bytu. Vždyť to
      >>není
      >>náš majetek. Vlastníkem bytu je družstvo, my jsem
      >>pouze nájemci, kteří zaplatili podíl. Maximálně bych
      >>měla mu najít náhradní byt, ale jelikož se odstěhoval
      >>dobrovolně ke své matce, tak i to je zavádějící.
      >>Nechci
      >>ho vůbec nějak "oškubat", ale myslím si, že bych mu
      >>měla dát polovinu podílu na družstvu.
      >
      >Je mi líto, ale asi to tak bude. Měla by jste mu
      >vyplatit 1/2 z odhadní ceny bytu. Teď jsme řešili dědictví
      >- paní zaplatila taky členský podíl do družstva a
      >pozůstalí - 2 bratři se museli vypořádat tak jak píšu
      >výše. Taky si jeden myslel, že ho vyplatí 1/2 z
      >člen.podílu, ale bohužel :-(((

>
      Uvádímpřípad z praxe, který není jediný - v případě rozvodu manželství se družstevní byt oceňuje cenou obvyklou, t.j. tržní v daním místě a čase. Soud totiž vychází z reálné hodnoty jakou má družstevní byt, i když není ve vlastnictví a jeho "prodej" se realizuje převodem členských práv, povinností, podílu atd.. Takže se připravte na úhradu 1/2 tržní ceny bytu - platnými členy družstva jste přece (byli) oba a celý byt (výlučné užívací právo k němu) přece zůstane jen Vám. Kdybyste ten byt "prodávala", budete chtít také jen hodnotu členského podílu ? Autor zprávy: Anonymní
      Čas zápisu: 5.1.2006 9:14

• 16. 1. 2006 9:55

Anonymní (neregistrovaný)

Pro lepší pochopení si zkuste odpovědět na otázku, kolik peněz budete chtít po tom, komu byste (teoreticky) Váš družstevní byt "prodávala", t.j. převáděla na něj členská práva a povinnosti, s nimiž je spojeno užívací právo k dr. bytu. Je pravdou, že ten byt není Váš, ale pokud se s členstvím v družstvu (a nájmem dr. bytu) normálně kšeftuje, tak už i soudy uvažují v tržních cenách.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).