Konec roku a krátící koef.

• (neregistrovaný)

13. 1. 2006 23:55

Prosím, může mi někdo jednoduše vysvětlit práce na krátícím koeficientu v souvislosti s koncem roku? Případně napsat e-mailovou adresu na sebe, abych se mu ozvala?
    Nejsem žádná bačkora, zákony mám prostudovány, ale tohle jsem ještě nedělala. Děkuji moc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 1. 2006 11:48

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Konec roku a krátící koef.
      Ve zdaňovacím období běžného kalendářního roku, a to včetně posledního zd. období daného roku, se provede krácení odpočtu daně v ř. 550 zálohovým koeficientem. Tedy i za 12/2005 nebo 4. Q 2005 budete postupovat tak, jako každé předchozí zd. období daného roku.
      V ř. 580 uvedete vypořádání odpočtu za celý kalendářní rok. Za celý rok vypočítáte nový koeficient dle příjmů (výnosů) daného roku: (součet ř. 510 - součet ř. 520) / (součet ř. 510-520) + (součet ř. 530-540) = nový koef.. Tímto přepočtete celý rok, porovnáte s krácením DPH zálohovým koeficientem a o vzniklý rozdíl vyrovnáte odpočet daně v +- ř. 580. Takto vypočtený koeficient při ročním vyrovnání bude pro rok 2006 zálohovým koeficientem pro krácení DPH na vstupu.

• 15. 1. 2006 10:50

Eli (neregistrovaný)

Ještě prosím o potvrzení, zda jsem v průběhu roku účtovala správně. Každý doklad jsem zkoumala, zda má vztah k osvobozenému plnění. Pokud jednoznačně ano - DPH jsem neuplatnila. Pokud z části ano - krátila jsem. Pokud k plnění neosvobozenému - uplatnila jsem celé DPH. Postupovala jsem dobře, když pronajímáme nemovitost plátci s 19% a z tohoto důvodu jsem výdaje nekrátila, když nájemné zdaňuji?
      Ještě chci poděkovat i za předchozí odpověď i za ochotu a čas, který jste věnoval/a/ mému problému.

• 15. 1. 2006 11:54

Váš postup je správný. Jenom připomínám, že pokud zdaňujete nájem nemovitosti, pak lze pouze plátci DPH a máte oznamovací povinnost na FÚ a to do 30 dnů od uzavření nájemní smlouvy.

• 15. 1. 2006 13:33

Eli (neregistrovaný)

Ano, to jsem udělala. Pronajímáme totiž nemovitost plátci a neplátci. Plátci zdaňujeme 19% a neplátci nikoliv. Má i tato informace vliv na koeficient? Děkuji

• 15. 1. 2006 13:51

Vztahuje se pouze do té míry, jak jste již sama uvedla. Pokud se výdaj bude týkat pouze prostor, které pronajímáte plátci, máte plný nárok na odpočet, pokud se výdaj bude týkat prostor najímaných jak plátci tak i neplátci, pak jdete do krátícího koeficientu a pokud se výdaj týká prostor pronajímaných neplátci, pak nemáte vůbec nárok na odpočet daně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).