Re: Koupě staršího vozu u AAA-DPH
Autobazar AAA pravděpodobně prodává ojeté vozy ve "zvláštním režimu" § 90 zákona o DPH. Tam je to tak, že prodejce dan9 PDH pouze svou marži, ale na dokladu pro kupujícího DPH nesmí vyčíslit, takže kupující byť i koupil vůz, kde by bylo možno DPH odečíst, si ji odečíst nemůže.
>>>>Známý si koupil v AAA automobil-tak je to uvedeno v
>>>>kupní smlouvě- není v ní specifikováno zda se jedná o
>>>>osobní nebo nákladní. Viděla jsem ten vůz - vypadá
>>>>jak
>>>>osobák křížený s dodávkou. Po zaplacení mu vystavili
>>>>fakturu bez vyčíslení DPH. To je určitě správně pokud
>>>>by
>>>>se jednalo o osobní automobil. Ale v technickém
>>>>průkazu toho vozu je uvedeno, že se jedná o nákladní
>>>>automobil skupiny N1.Ten můj kamarád je přesvědčený,
>>>>že má
>>>>nárok na odpočet DPH, já si to taky myslím, ale v AAA
>>>>mu
>>>>řekli, že oni na ojeté vozy nesmějí fa s DPH
>>>>vystavit.
>>>>Vím, že existuje nějaký takový paragraf ohledně
>>>>ojetých vozů,ale myslím, že se to týkalo poue os.
>>>>automobilů, kdysi jsem to někde četla, ale teď se mi
>>>>honem
>>>>nechce to hledat. Poradíte někdo?
>>>>Teď mi volal, že už mluvil s právníkem a ten se prý
>>>>chce o to DPH soudir. To jsou věci. Tak mě napadá, že
>>>>i
>>>>kdyby to vyhráli třeba za rok, asi si to DPH stejně
>>>>už
>>>>neuplatní, když ten vůz pořídil v prosinci 2005, že?
Daň na vstupu -
>>pokud by jí z AAA Váš kamarád vymámil - si může
>>uplatnit formou dodatečného daňového přiznání a má na
>>to
>>ještě 3 roky.
>
>Autobazar AAA pravděpodobně prodává ojeté vozy ve
>"zvláštním režimu" § 90 zákona o DPH. Tam je to tak, že
>prodejce dan9 PDH pouze svou marži, ale na dokladu pro
>kupujícího DPH nesmí vyčíslit, takže kupující byť i
>koupil vůz, kde by bylo možno DPH odečíst, si ji odečíst
>nemůže.
V zásadě souhlasím s předchozím příspěvkem a jen doplňuju.
Kupující by si DPH mohl odečíst, kdyby to auto N1 kupoval přímo od majitele, který je plátcem DPH. Bývalý majitel by mu vystavil daňový doklad s rozpisem DPH a taky by to DPH odvedl státu, a kupující by si to DPH zase vynárokoval od státu zpět.
Jestliže kupující nemá daňový doklad, tak to DPH státu nikdo neodvede - a kupujíc si to DPH zase nemůže nárokovat.
Jestli je to ve zvláštním režimu, budou to mít někde napsané na faktuře. Jinak když se kouknete do techničáku /pokud to není duplikát/ na posledního majitele /nemyslím AAA/, tak uvidíte, jestli to měl na rodné číslo nebo IČO a v ARESu byste případně zjistili, jestli byl plátce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 1. 2006 21:35
Známý si koupil v AAA automobil-tak je to uvedeno v kupní smlouvě- není v ní specifikováno zda se jedná o osobní nebo nákladní. Viděla jsem ten vůz - vypadá jak osobák křížený s dodávkou. Po zaplacení mu vystavili fakturu bez vyčíslení DPH. To je určitě správně pokud by se jednalo o osobní automobil. Ale v technickém průkazu toho vozu je uvedeno, že se jedná o nákladní automobil skupiny N1.Ten můj kamarád je přesvědčený, že má nárok na odpočet DPH, já si to taky myslím, ale v AAA mu řekli, že oni na ojeté vozy nesmějí fa s DPH vystavit. Vím, že existuje nějaký takový paragraf ohledně ojetých vozů,ale myslím, že se to týkalo poue os. automobilů, kdysi jsem to někde četla, ale teď se mi honem nechce to hledat. Poradíte někdo?
Teď mi volal, že už mluvil s právníkem a ten se prý chce o to DPH soudir. To jsou věci. Tak mě napadá, že i kdyby to vyhráli třeba za rok, asi si to DPH stejně už neuplatní, když ten vůz pořídil v prosinci 2005, že?