Re: daňové přiznání
Kdybychom zdanění provezli rokem 2005, tak by asi mělo drobné chybičky.
Bude lepší, když si vezmete k ruce tiskopis daňového přiznání za rok 2005. Jednotlivé řádky Vás navedou, v jakém pořadí máte jednotlivé položky odečítat. V příloze č. 1 si vyčíslíte příjmy minus výdaje /pojistné asi máte zahrnuté ve výdajích/, dosadíte údaje z tabulky E, ve Vašem případě poměrnou část leasingu. Jestli máte spolupracující osobu, rozdělíte na ni části příjmů a výdajů. Tím získáte svůj dílčí základ daně. Přenesete ho na ř. 37. Jestliže je menší, než 107.300,- a vztahuje se na Vás minimální daň, tak Vaším základem daně bude právě těch 107.300,-, pokud jste fungoval celý rok. Pak přijdou na řadu nezdanitelné části daně - za rok 2005 si ještě odečítáte 38.040,- na sebe a 21.720,- na manželku - samozřejmě při splnění podmínek, stanovených v zákoně - najdete je i v poučení. Dále můžete odečíst dary, penzijní připoj. atd. Na řádku 59 uvedete reinvestici, kterou jste si nemohl uplatnit v loňském přiznání. Po tomto snížení si spočítáte daň a od daně teprve odečítáte zvýhodnění, nebo i bonus na vyživované dítě.
.
>
>Mám dojem, že reinvestice, ztrátu apod. může uplatnit
>pouze, pokud se na něj nevztahuje min.základ daně. Pak
>je lepší, nějaký ten výdaj neuplatnit, tím byste se
>mohl dostat nad min.základ daně a pak již můžete
>odečítat i § 34 ZDP.
Máte pravdu. Starou ztrátu a reinvestici asi opravdu neuplacíruje, pokud bude povinen vykázat MZD. Do jedné odpovědi se těžko vtěsnají všechny důležité informace.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 1. 2006 22:46
Tak jsem si myslel, že už "všechno" vím, teď jsem si pročítal znovu Zákon o dani z př. a jsem zase na pochybách, jestli to chápu správně:
od hrubého ZD odečtu poměr. část leasing. splátek, popř. ztrátu z předchozích let a reinvest. odpočet. Pokud nedosáhnu min. ZD, dám 107.300 a od tohoto min. ZD odečtu 7200 na poplatníka, 4200 na manželku na mateřské, penzijní, životní poj. atd. Z tohoto zbytku vypočtu daň a z ní odečtu 6000 na dítě? Nebo na poplatníka, manželku atd. odečítám taky až z vypočtené daně, stejně jako odečet na dítě? Mám uvedený postup správně?