Re: Přijaté platby kartou a účtování DPH
DPH, které jste účtoval zákazníkovi (a zákazník si třeba to DPH bude nárokovat od státu jako odpočet), tak totéž DPH vy musíte odvést státu. Rozdíl účtujete jako bankovní poplatky.
Např. Zboží za 119 Kč (ZD 100 Kč + DPH 19% = 19 Kč), banka vám připíše 114.
Zaúčtujete tržbu za zboží 119 (s rozpisem DPH) a na dalším řádku odečtete stržený poplatek 5 Kč. Pokud máte na jednom výpisu víc tržeb na platební karty, můžete ty bankovní poplatky účtovat i souhrnně jednou částkou za výpis.
Děkuji, ale potom nechápu jednu věc - jak mohu zaúčtovat že jsem přijal na účet částku 119Kč, když na výpisu z účtu mám jen 114 Kč?
A onen popletek 5Kč mám teké zaúčtovat jako pohyb na účtu, i když ve skutečnosti takový pohyb na účtu není?
Oboje zaúčtujete jako pohyb na účtu (plus 119 tržba minus 5 poplatek). Vyjde vám rozdíl 114 Kč, což odpovídá skutečnému pohybu. Nevím, jak byste to mohl zaúčtovat jinak, aby to bylo správně. Vždyť za to zboží jste měl skutečně tržbu 119 a banka si skutečně strhla 5 Kč.
(Ledaže by vám váš účetní program umožnil zadat tržbu za zboží i její snížení o poplatky v jednom okně...)
Berte to tak, že konečná částka 114 se skládá ze dvou částí: plus 119 a mínus 5. Nepřipadá mi na tom nic divného, také tak účtuji. Přitom některý program to v deníku rozepíše do dvou řádek, jiný to sečte do jednoho řádku, to už je úplně jedno. J.F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 1. 2006 19:36
Zavedl jsem v obchodě platby kartou a mám následující problém: Banka přes kterou platby přijímám si z částky naúčtované zákazníkovi strhne vždy 3% a zbytek mi pošle na účet. Teď nevím jakou částku mám napsat do peněžního deníku. Má to být DPH které jsem naúčtoval zákazníkovi a uvedl na daňovém dokladu a nebo mám DPH spočítat z částky která mi na účet doopravdy došla?
Díky moc!
Honza