Re: Student
vypada to, ze jste mel normalni pracovni pomer (proc jste tam nesel na dohodu, nechapu, ale asi nejaky duvod byl) - z toho se odvadi pojisteni at jste student nebo ne.... aspon minimalni mzdu vam vyplacet musi, kdyz jste vedeny jako jeho zamestnanec..... proc by vam ji ale mel davat, kdyz jste do prace nechodil?
Spatne jste se asi domluvili. To ze po vas chce zaplatit pojisteni, to se ani nedivim, kdyz ho za vas musel odvadet i kdyz jste do prace nechodil.
On s vami mohl okamzite ukoncit prac. pomer z toho duvodu, ze jste prestal bez duvodu chodit do prace, no ale udelal to takhle...
Je to divne, ale smlouva je platna a ja bych ji co nejdriv zrusila....
Re: Student - doplneni
na FU, socialce i zdravotce si snadno muzete zjistit, jestli za vas ty odvody skutecne platil.....
Jinak jsem nechtela, aby to vyznelo nejak hrube, chapu, ze se v problematice neorietujete a vas zamestnavatel (ac kamarad) si to taky udelal po svem - zkuste se nejak domluvit.... (treba, ze ta mzda za tu dobu, co jste nedelal, bude kryt to jeho pojisteni...)
ihned co mi to sdělil jsem pracovní smlouvu ukončil!!! to je jasné.
ale nejde mi do hlavy. on na to má lidi, přímo mzdovou účetní, která dostala ode mne studijní potvrzení, že jsem student - tudíž mohla vyhotovit smlouvu tedy jinak (jako pro studenty), bohužel jsem to podepsal, jelikož jsem mu věřil. Ale druhá věc je, že on přesně věděl kdy končím, jelikož nastupuji do školy - ještě se se mnou rozloučil. Potom nechápu, proč mi po dvou dnech co jsem nepřišel do práce neřekl ať ihned nepodám výpověd!! já na to bohužel zapomněl, jelikož to byl můj první setkání se smlouvou. ale co mě nejvíce zajímá je, proč by po mě chtěl peníze za sociální a zdravotní, když jsem nechodil do práce a neodpracoval ani hodinu, vždyt já jestli jsem to dobře pochopil mohl chtít tu minimální mzdu kterou mi teda jako oficiálně přiznal a z ní odvedl to pojištění nebo snad ne?
nojo, ale z hrube mzdy plati pojisteni zamestnanec i zamestnavatel, takze jste se mu jakoby "prodrazil" a minimalni mzdu vam priznat musel, kdyz smlouva trvala.. ale je divne, ze s vami neukoncil smlouvu hned ...... predpokladam, ze to, co mu z te minimalni mzdy zbylo, skoncilo u nej v kapse ... jednoznacne reseni bohuzel nevim, pockejte, treba se ozve nekdo fundovanejsi....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 1. 2006 13:41
jsem student v září jsem si přivydělal u jedné firmy, která me vyhotovila pracovni smlouvu, jak pro normalniho pracovnika, doba neurčita, 3 měsíční zkušební doba. Firmu vlastni kamarad, a tak jsem důvěřoval a vše podepsal. Ale! potom mi přišla vyplata a on mi z hrube mzdy strhnul socialni a zdravotni, nevim jak to ted je, jestli za studenta plati stat zdravotni nebo ne, či socialni. Za druhé ani nevím, jestli ty peníze za mě skutečně odváděl či si je nechával do kapsy. Za druhé mi ted po 4 měsících napsal, jak to že nechodím do práce, jelikož jsem s ním neukončil smlouvu, že za mě platí minimální mzdu, i když jsem neodpracoval ani hodinu, jelikož jsem byl ve škole. a chce to po mě zpátky. Kdyby to po mě chtěl zpátky tak bych po něm tedy mohl chtít tu minimální mzdu kterou mě přiznal jako u Finančáku, nebo snad ne? ani jsem nepodepisoval žádné výplatni listiny v ty měsíce, co jsem byl ve škole, vůbec nic kromě smlouvy jsem nepodepisoval. tak nevím. Prosím poradte mi...