Re: odečet úroků z úvěru-výklad zákona?
Obávám se, že na odečet nárok nemáte. Zákony vykládá pouze nezávislý soud. Vám doporučýuji zeptat se na přísl. berňáku, protože jen ten bude posuzovat Vaše příp. daňové přiznání. A co berňák, to originální (a obvykle odlišný) výklad zákona...
Logicky vzato...pokud promajímáte,tak určitě něco vyděláváte a tak nemůžete chtít získaným výdělkem splácet úvěr a ještě si odečítat úrok....Úvěr je určený pro vlastní potřebu řešení bydlení... Pokud byt použijet k bydlení někoho z rodiny bez výdělku a bez nájemní smlouvy,tak si úroky odepsat můžete....
Z titulu pronájmu nárok na § 15 nemáte (pokud pronajímán celý byt). Pokud však pronajímáte, je úrok výdajovou položkou v § 9.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
17. 1. 2006 13:50
Chci zjistit, zda mám nárok na odečet úroků z úvěru, který jsem použila ke koupi bytu do OV. Vlastníkem jsem od 13. prosince (dle zápisu do KN), nyní v lednu jsem si na této adrese zapsala trvalý pobyt a od poloviny ledna byt pronajímám. Předpokládám, že za prosinec si mohu úroky z úvěru ze základu daně odečíst, nemýlím se?
Ale jak to bude za tento rok? Někdo uvádí, že přestože mám v tomto bytě hlášené trvalé bydliště, ale byt nyní pronajímám, tak nárok na odečet nemám.
Ale v § 15 Nezdanitelná část základu daně, odst.3 je uvedeno:
Použije-li se nebo používá-li se bytová potřeba podle písmen a) až h) nebo její část k podnikatelské nebo jiné samostatné výdělečné činnosti a nebo k pronájmu, lze odečet úroků po dobu užívání bytové potřeby k uvedeným účelům uplatnit pouze v poměrné výši.
...Podle tohoto si myslím, že nárok na odečet přece jen mám, nebo ne? Ale co je přesně "poměrná výše"? Kdo ji stanovuje nebo podle čeho zjistím tuto výši možného odečtu? A hlavně, vykládám si tento zápis správně?
Prosím moc o vaší radu, názor, vysvětlení a zkušenost! Děkuji!!!