Re: Sdružení - poradíte?
Vedla jsem nějakou dobu účetnictví dvou právníků jako sdružení, a ti vedli vše společně. Na základě smlouvy o sdružení, pak dělili příjmy a výdaje 50/50. Plátci DPH byli oba, jeden podával přiznání zahrnující veškeré příjmy a výdaje, druhý podával nulové. Bylo to asi před 3 lety, možná už je vše jinak....
Autor zprávy: Eva M.
Čas zápisu: 24.11.2005 19:56 :
Nijak. Navzájem si faktury nevystavujete.
Účtováním sdružení musí být pověřen JEDEN účastník (písemně dohodnout, který) - a ten vede účetnictví či evidenci, vystavuje na své jméno či IČO všechny faktury, rovněžtak veškeré doklady přijaté musejí být zase na jeho jméno. V adrese může být uvedeno, že se fakturuje pro sdružení.
Např.
Josef Novák - sdružení PQR,
Dlouhá ul.11, Praha 1
DIČ CZ1234567890
Velmi Vám doporučuji koupit si nějakou brožurku zabývající se problematikou sdružení!
>>>>>>účtování sdružení, ale pokud možno né nějaké odkazy,
>>>>>>ale
>>>>>>přímo rady.
Takže:
1) každý z podnikatelů si vede samostatně daňovou
vedou
>>>>>>jednu daňovou evidenci hromadnou, ano?
uplatňuje příjmy a výdaje v daném podílu?
>>>>>>3) a jak s DPH? K tomu z vlastní evidence se připočte
>>>>>>podílové?
4) popřípadě mi prosím doplňte další potřebné
informace. Strašně moc a moc děkuji.
Vedla jsem nějakou dobu účetnictví dvou právníků jako
o sdružení, pak dělili příjmy a výdaje 50/50. Plátci
DPH byli oba, jeden podával přiznání zahrnující
>>>>>veškeré
>>>>>příjmy a výdaje, druhý podával nulové. Bylo to asi
>>>>>před 3 lety, možná už je vše jinak....
>>>>
>>>>v tomto případě si ty boční náklady a příjmy vede
>>>>každý zvlášť a potom dávají a zvlášť to hromadné, tak
>>>>potřebujeme vědět, jak to potom skloubit ... děkuji.
>>>
>>>Autor zprávy: Eva M.
>>>Čas zápisu: 24.11.2005 19:56 :
>>>
>>>Nijak. Navzájem si faktury nevystavujete.
>>>Účtováním sdružení musí být pověřen JEDEN účastník
>>>(písemně dohodnout, který) - a ten vede účetnictví či
>>>evidenci, vystavuje na své jméno či IČO všechny
>>>faktury,
>>>rovněžtak veškeré doklady přijaté musejí být zase na
>>>jeho jméno. V adrese může být uvedeno, že se
>>>fakturuje
>>>pro sdružení.
>>>Např.
>>>Josef Novák - sdružení PQR,
>>>Dlouhá ul.11, Praha 1
>>>DIČ CZ1234567890
>>>Velmi Vám doporučuji koupit si nějakou brožurku
>>>zabývající se problematikou sdružení!
>>>
>>no a jak se to potom dostane do nákladů a výnosů
>>podílem i těm ostatním, já zatím slyšela právě že se
>>to
>>potom nějak dělí ...
>
>Na to Vám odpověděla Martina.
>Musejí mít sepsanou smlouvu o sdružení ve které mají
>napsáno jakým poměrem se dělí o příjmy a výdaje.
>
já vím, ale stále nechápu kdy se o ně dělí? až na konci roku? nebo jak potom spřiznáním k DPH?
Utečte od sdružení utečte!!! Fakt! To vám řekne každý!
Pan Vomáčka a pan Novák
každý si vede DE v ní má každý své SP, ZP, silniční daň atd.
Ve smlouvě si určí, že za sdružení budou jednat jménem pana Vomáčky a všechny doklady za sdružení budou na pana Vomáčku + jeho DIČ = vedete na toto další DE .A pan Vomáčka podává i přiznání k DPH za sdružení, pan Novák podává nulové DPH.
To není mé rozhodnutí, chtějí sdružení, tak ho mají: takže ten kdo není určen k jednání za sdružení tak podává si vede DE jen z těch vlastních dokladů a přiznání k DPH podává taky jen z těch vlastních? a k příjmu taky jen z těch vlastních? a jak potom získá zisk z toho celkového? děkuji.
vedu sdružení, stejná situace, evidenci sdružení vede jeden, DPH tak jak popsáno výše, tzn . ten druhý podává jen své přiznání DPH.
Na konci roku účastník pověřený vedením evidence sdružení polovinu příjmů a výdajů převede dokladem svému kolegovi
Dělala jsem to i bez předávání dokladem :vyhotovila jsem přehled příjmů a výdajů, majetku a závazků celého sdružení a ve vedlejších sloupcích byly půlky jednotlivyých účastníků, a oni si jen do daň. přiznání připsali ty půlky a vyúčtování přiložili. Na FÚ prošly obě varianty bez potíží. Pozor na to , že i ve sdružení je třeba sledovat, jestli některé výdaje nejsou jen jednoho účastníka, např. odpisy vložených nemovitotí, odpisy auta zapůjčeného pro provoz sdružení, sil. daň. atd.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
17. 1. 2006 17:22
Prosím potřebovala bych nějaké informace co se týče účtování sdružení, ale pokud možno né nějaké odkazy, ale přímo rady.
Takže:
1) každý z podnikatelů si vede samostatně daňovou evidenci na své vlastní výdaje, a na ty společné vedou jednu daňovou evidenci hromadnou, ano?
2) a tu hromadnou pak vydělí dle podílů a každý si uplatňuje příjmy a výdaje v daném podílu?
3) a jak s DPH? K tomu z vlastní evidence se připočte podílové?
4) popřípadě mi prosím doplňte další potřebné informace. Strašně moc a moc děkuji.