Re: Vlastní příjem manželky
V zákoně o dani z příjmů:
§ 15 Nezdanitelná část základu daně
(1) Základ daně se sníží o částky
b) 21 720 Kč ročně na manželku (manžela) žijící s poplatníkem v domácnosti, pokud nemá vlastní příjmy přesahující za zdaňovací období 38 040 Kč; je-li manželka (manžel) držitelkou průkazu mimořádných výhod III. stupně (zvlášť těžké postižení s potřebou průvodce) - průkaz ZTP/P (dále jen "průkaz ZTP/P"), zvyšuje se částka 21 720 Kč na dvojnásobek. Do vlastního příjmu manželky (manžela) se nezahrnuje zvýšení důchodu pro bezmocnost, dávky státní sociální podpory, dávky a služby sociální péče, státní příspěvky na penzijní připojištění se státním příspěvkem 9a), státní příspěvky podle zákona o stavebním spoření a o státní podpoře stavebnímu spoření 4a) a stipendium poskytované studujícím soustavně se připravujícím na budoucí povolání. U manželů, kteří mají majetek ve společném jmění manželů, se do vlastního příjmu manželky (manžela) nezahrnuje příjem, který plyne druhému z manželů nebo se pro účely daně z příjmů považuje za příjem druhého z manželů,
Proč se snažit tady něco blábolit, když vše už napsala Jiřka, naše sluníčko :-))) Kopíruji:
"""Do vlastních celoročních příjmů manželky se započítává: její hrubá mzda, hrubé příjmy (tržby) z jejího podnikání, nemocenská, mateřská, důchod, podpora z ÚP.
Nezapočítávají se dávky státní sociální podpory jako je rodičovský příspěvek, přídavky, porodné, pohřebné apod., dále stipendium a zvýšení důchodu pro bezmocnost.
Jestliže je Vaše manželka doma, v uplynulém roce neměla žádný z uvedených příjmů, které se započítávají (anebo měla, ale nepřesáhla celkově 38040 Kč)a pobírala jen rodičovský příspěvek a třeba přídavky, jako by měla 0 a můžete na ni odpočet uplatnit"""
To nebyl blábol pouze snaha ukázat dotazujícímu kde to nejde, tak jak se ptal.
Tím jsem nemyslela vás, opravdu :-) Jen jsem se já sama nechtěla pokoušet formulovat něco, co už přede mnou někdo vyjádřil lépe. Napsala jste to dobře, jen si myslím, že tazatelce šlo právě o to ujasnění, co jsou to vlastně ty dávky sociální podpory, jak vysvětluje paní Jiřka. Po přečtení zákona z toho člověk moc moudrý není.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
17. 1. 2006 18:47
Co se započítávává do vlastního příjmu manželky, pro uplatnění nezdanitelné částky 21720 v ročním zúčtování daně z příjmu FO. Kde to najdu v zákoně? (jedná se mi zejména o příjem z Úřadu práce, porodné, mateřská, rodičovský příspěvek?)