Re: Výdajové paušály - více ŽL a souběh
Z hlediska daně z příjmů musíte evidovat své příjmy dle §7b ZDP,odděleně dle jednotlivých živností pro správné stanovení % výdajů-důkazní břemeno je na vás, pro DPH vedete evidenci zdanitelných plnění podle ZDPH. Paušály lze už v roce 2005,HPP na to nemá vliv.
Děkuji za odpověď.
Vykazovat tedy musím i nulové příjmy z některých ŽL, nebo je mohu pominout, když jsem činnosti kterých se týkají nevyužil?
Pokud HPP nemá vliv, takže sečtu příjmy bez DPH + hrubé výdělky z HPP, odečtu 60% resp. 50%. Jak ale vypočítám odvody na sociální a zdravotní pojištění, když u souběhu se výpočet provádí nějak jinak (je tam nějaký limit, při jehož nepřekročení se soc.poj nedoplácí).
Mohu započítat všechny soc. a zdrav platby z HPP jako zálohy
a doplatit pouze zůstatky?
Poté odečtu od hrubého příjmu, soc a zdrav.poj, nezdanitelné minimum a již klasicky daním 15 - 20% (nebo již pro rok 2005 platí 12-19%?). Odečtu zálohy na daň z HPP a zbytek doplatím?
Je možno tuto konkrétní problematiku někde nastudovat?
Za odpověď opět předem mnohokrát děkuji
Máte v tom trochu zmatek. Zaměstnavatel vám dá Potvrzení o zdanitelných příjmech...., které přepíšete do DP a vyjde vám tam základ daně ze závislé činnosti. V Příloze 1 DP uvedete součet příjmů ze živností a k nim výdaje, u vás paušální. Navíc uvedete SP a ZP , pokud platíte zálohy , ale jen jako OSVČ. Dostanete základ daně z podnikání. Oba sečtete a od celkového si odečtete nezdanitelné částky a potom spočítáte daň. 2005 je to 15-32 %.Odečíst můžete zálohu na daň, kterou vám srazil zaměstn.Přečtěte si DP a poučení a myslím, že to půjde...Přehledy SP a ZP vás budou navigovat k vyplnění skoro samy...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
18. 1. 2006 14:11
Jako plátce DPH mám dotaz na využití výdajových paušálů.
Jak je to s uplatněním jednotlivých sazeb, v případě, že mám více živnostenských listů.
V mém případě je to 1 x do sazby 60% a 3x do sazby 50%. Nejvíce (z asi 4/5) využívám ten se sazbou 60%, u ostatní činnosti využívám ŽL ze sazby 50%. Další dva ŽL nyní nevyužívám vůbec. Bude třeba vést paušální výdaje odděleně a s jakým rozdělením?
Evidenci nákladů (i příjmů) je třeba vést pouze pro účely DPH?
A ještě jedna věc, jestliže je možno uplatňovat zvýšené paušální výdaje již za rok 2005.
Jak toto budu moci využít, jestliže jsem první polovinu roku pracoval jako zaměstnanec na HPP a podnikání jsem měl jako vedlejší činnost (se všemi uvedenými ŽL). V druhé polovině roku 2005 již existuji pouze jako OSVČ.
Za reakce předem děkuji