Re: Začátek danového odpisu - budova
*** Pro daňové odpisy jsou důležité oba dva. Nic Vám není platné, že máte kolaudační rozhodnutí, když nejste vlastníkem (mimo vyjímky) a nic Vám není platné, že jste vlastníkem (zapsaným v KN), když nemáte budovu zkolaudovanou k potřebnému účelu. Zkuste konkrétní příklad, odpověď snad bude taky konkrétnější :-) ***
Re: Začátek danového odpisu - budova
Původní dotaz nebyl můj, ale zkusím se zeptat takto. Pokud už mám kolaudační rozhodnutí (rok 2005), budovu užívám, ale ještě v tom samém roce nemám návrh na vklad do katastru (čistě hypoteticky). Mohu zaevidovat na účet 02 a začít odepisovat účetně ? Daňově samozřejmě nemůžu, dle katastru ještě nejsem vlastníkem...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
18. 1. 2006 16:23
Můžete mi prosím někdo poradit, kdy se má začít danově odepisovat budovat. Setkala jsem se se dvěma názory:
1) okamžikem nabytí právní moci kolaudačního rozhodnutí
2) až podáním návrhu na zápis do katastru nemovitostí.
Protože my nyní máme mezi oba okamžiky konec roku, je to dost duležité. Můžete mi prosím poradit, jestli se k tomuto dá najít něco oficiálního.