Pronájem

• (neregistrovaný)

19. 1. 2006 11:01

Budu podávat daňové přiznání z příjmů z apronájem bytu. Mohu jako výdaj uplatnit i elektřinu, když smlouva s dodavatelem energie je uzavřena ještě na původního majitele(mého příbuzného)? Platby z apronájem byly zasílány na účet přítele, svůj účet nemám, bube v tom velký problém? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 1. 2006 11:45

Anonymní (neregistrovaný)

Re: pronájem
      Výdaje za služby-el.pr ve vašem případě nejsou součástí příjmů z pronájmu, zúčtovávají se s nájemníkem, jinak nevidím problém v tom vést evidenci příjmu na papíru popř.příjmových dokladech v DE možné.

• 19. 1. 2006 14:58

Nevím, zda jsme si rozuměli. Z částky, kterou jsem dostávala za pronájem jsem platila i služby včetně elek. energie. Ta ovšem není na mě, tak nevím, zda si ji odečíst z částky za pronájem.Jinak děkuji za odpověď.

• 19. 1. 2006 15:20

Ne.Byt je můj. Pronajala jsem ho. Platby za služby jsou na mě, vše je v pořádku, jen tu elektřinu jsme nepřepsali. Dle mého selského rozumu- z částky za pronájem jsem platila veškeré poplatky spojené s užíváním bytu. Ovšem zřejmě mezi tyto náklady nemohu počítat elektřinu, když není smlouva o dodávce na mě. Podotýkám, že samozřejmě elektriku platím také.Je to tak? Děkuji. Asi máte ze mě obrovskou hlavu, nezlobte se.

• 19. 1. 2006 15:43

bdm (neregistrovaný)

*** Pak platí, co bylo uvedeno výše - platby za služby (ani ty příchozí ani ty odchozí) tam započítávat nebudete - i kdyby byly na Vás. K tomu výdaje buď ty, které prokážete, nebo paušální - podle toho, co pro Vás bude výhodnější ***

• 19. 1. 2006 16:39

Tak tedy po lopatě- pokud beru za podnájem 5.000,- z toho 3.000,- platím za služby spojené s užíváním bytu, pak daním jen 2.000,-, z toho si ještě můžu odečíst další výdaje(př. opravy atd.) nebo to zdanit paušálně. Do služeb spojených s pronájmem si nemůžu zřejmě započíst elektřinu, když dodávka není na mě. Tak to chápu. Děkuji.

• 19. 1. 2006 16:56

bdm (neregistrovaný)

*** Tak tedy úplně doslovně z pokynu 190:
      "2. Součástí nájemného z bytů nebo jejich částí podle ustanovení § 686 a 696 občanského zákoníku nejsou úhrady za ceny služeb spojených s užíváním bytu a obdobně v případě pronájmu nebytových prostor nejsou součástí úhrady nájemného za služby, jejichž poskytování je spojeno s nájmem [§ 9 odst. 2 písm. b) zákona č. 116/1990 Sb., o nájmu a podnájmu nebytových prostor, v platném znění].
      3. Zálohy na ceny základních služeb, jejichž výčet je uveden v § 11 odst. 1 vyhlášky č. 176/1993 Sb., o nájemném z bytů a úhradě za plnění poskytovaná s užíváním bytu, ve znění pozdějších předpisů [např. za ústřední (dálkové) vytápění, za dodávku teplé vody, úklid společných prostor v domě, užívání výtahu, dodávku vody z vodovodů a vodáren, odvádění odpadních vod kanalizacemi, užívání domovní prádelny, osvětlení společných prostor v domě, kontrolu a čištění komínů, odvoz popela a smetí, odvoz splašků a čištění žump, vybavení bytu společnou televizní a rozhlasovou anténou], které pronajímatel po uplynutí roku zúčtuje se skutečnými daňovými výdaji za tyto služby, nezahrnuje pronajímatel do zdanitelných příjmů a ani platby za tyto služby nezahrnuje do daňových výdajů vynaložených na dosažení, zajištění a udržení příjmů.
      4. Pokud se jedná o jiné služby než základní služby uvedené v bodě 3 zajišťující řádný provoz bytů, případně služby, které poskytuje sám pronajímatel (§ 11 odst. 3 cit. vyhlášky), patří zálohy na ceny těchto služeb do zdanitelného příjmu podle § 10 zákona, nejedná-li se o živnostenské podnikání (§ 7 zákona)." ***

• 20. 1. 2006 21:04

Děkuji moc. Teď je mi už to zcela jasné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).