Re: Hlášení starobního důchodce na OSSZ
Máte-li to od počátku uzavření smlouvy s důchodcem včetně dodatku uzavřeno nejdéle na l rok, tak je to prodloužení,které nikam hlásit nemusíte. Ale vypadá to, že vy to víte.:)
No, nevim jestli jsem Vas dobre pochopila. My jsme zamestnavali zamestnance na dobu neurcitou a v rijnu se stal starobnim duchodcem, nadale ho zamestnavame, ale zmenili jsme mu smlouvu dodatkem na dobu urcitou jednoho roku (od rijna 2005 do zari 2006) Je to tak tedy v poradku? Kazdy rika neco jineho, ale ja jsem na strankach mpsv nasla vyklad, ktery to umoznuje. Pokud jsem si ho tedy dobre vylozila.
Citace paní Jiřky ze dne 8.1.2006:
"Starobní důchodce, aby nepřišel o důchod, může mít pracovní smlouvu pouze na dobu určitou a to maximálně na 1 rok. Pak lze znovu prodloužit, ale zase jen na maximálně rok."
Ale nečekala bych až na kontrolu, zajděte si na sociálku, řekněte jim o problému, ať Vám poradí, jak máte postupovat. Nebo si zavolejte na ministerstvo nebo metodičkám na ČSSZ. Taky by mě to zajímalo, mám stejný problém a nerada bych, aby náš zaměstnanec přišel o důchod. Samozřejmě preventivně je lepší udělat novou smlouvu, ale toto má jisté nevýhody, jak už zde někdo uváděl (výpočet dovolené, nemocenská).
Našla jsem na internetu vyklad, kde je zajimavy odstavec, ktery se teto problematiky tyka. Je to od JUDr. Jana Přiba ,ktery pracuje na Ministerstvu prace a socialnich veci a uvadi:
"Za sjednání pracovně právního vztahu na dobu určitou, nejdéle na dobu jednoho roku, lze pro účely důchdového pojištění považovat i změnu dosavadního pracovního poměru sjednaného na dobu neurčitou na pracovní poměr sjednaný na dobu určitou, a to formou dohody o změně pracovního poměru (dodatkem k pracovní smlouvě ve smyslu § 36 odst.1 zákoníku práce). Musí však přitom být zřejmé, že dochází ke sjednání změny dosavadního pracovního poměru uzavřeného na dobu neurčitou na pracovní poměr uzavřený na dobu určitou, přičemž tato doba určitá musí být jednoznačně vymezena a nesmí přesáhnout jeden rok."
Potom mi nezbude nic jineho, nez se s ni dohadovat. V kazdem pripade me to presvedcilo, ze je to spravne. Nasla jsem uz podruhe tento stejny nazor. Ten prvni byl uz ale z roku 2003 (verlag dashofer), tak jsem hledala dal a nasla tento z roku 2005.
Udělejte si to tedy na své riziko, jak chcete vy. Avšak výklad vytrháváte ze souvislosti, neboť Vám ušla podstatná věc. A to, že se toto týká prac.poměru, který byl pův.sjednaný na dobu neurčitou ( nedůchodce, nebo i důchodce,který pracoval na dobu neurčitou) .
Vzdyt ten nas pracovnik pred tim, nez se stal starobnim duchodcem a tou zmenou na dobu urcitou, skutecne mel smlouvu na dobu neurcitou.Tedy mel smlouvu na dobu neurcitou. K 1.10.2005 se stal starobnim duchodcem. K tomuto datu jsme mu dodatkem zmenili smlouvu z doby neurcite na dobu urcitou od 1.10.2005 do 30.9.2006.
My takhle taky pravidelně zaměstanáváme starobního důchodce
od ledna do prosince. Poprvé jsem udělala jen dodatek ke smlouvě o dalším prodloužení na rok. Ale sociálka mi to vrátila a každým dalším rokem ho musím pravidelně odhlásit sepsat novou smlouvu a znovu přihlásit. No buzerace !!!
Mám před sebou vyklad MPSV k § 37 odst.1 zákona o důchodovém pojištění, kde se praví:
"Za sjednání pracovneprávního vztahu na dobu určitou, nejdéle na dobu jednoho roku, lze pro účely důchodového pojištění považovat i změnu dosavadního pracovního poměru sjednaného na dobu neurčitou na pracovní poměr sjednaný na dobu určitou, a to formou dohody o změně pracovního poměru..." Tak uz nevim, co by kontrolorky mohlo vic presvedcit, nez vyklad jejich nadrizeneho organu. Vyklad je uverejnen na strankach www.mpsv.cz.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 1. 2006 13:46
Dobrý den,
v říjnu se stal náš zaměstnanec poživatelem starobního důchodu, změnili jsme mu dodatkem pracovní smlouvu na dobu určitou na rok a tedy je i nadále naším zaměstnancem. Nahlásili jsme zmenu na zdravotní pojišťovnu a na sociální jsme poslali změnu formou přihlášky k nemocenskému pojištění, kde jsme vyznačili od kdy je poživatelem starobního důchodu. Je nutno zasílat na sociálku ještě nějaké jiné hlášení? Nic jiného jsme neposílali, ale ted mi má prijít kontrola a v soupisu dokladů, které po nás budou chtít je i kopie hlášení o nástupu poživatelů důchodů do zaměstnání a já nevím co to je. Děkuji za odpověď.