Prosím znovu - mateřská a min.zákl.daně

• (neregistrovaný)

23. 1. 2006 8:00

min. základ daně se dle zákona nevztahuje na " poplatníka , kterému náležel rodičovský příspěvek podle zvláštního předpisu "

Pokud tedy matka pobírala mateřskou např. od srpna , rodičovský příspěvek jí dle zák. 117/1995 , §30 odst. 6 nenáležel. ani část roku

"(6) Rodičovský příspěvek rodiči nenáleží, není-li dále stanoveno jinak, jestliže v rodině jeden z rodičů má z dávek nemocenského pojištění nárok po celý kalendářní měsíc na peněžitou pomoc v mateřství, peněžitou pomoc nebo nemocenské poskytované v souvislosti s porodem, a to v době ode dne narození dítěte."

Min. základ daně se tedy na ni bude vztahovat?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 1. 2006 8:39

AnonymníJiřinaH. (neregistrovaný)

Re: prosím znovu - mateřská a min.zákl.d
      Nepobírá rodičovský příspěvek- tedy nevztahuje. Mateřská je placena z nemocenských dávek, které se považují za jeden druh příjmu.

• 23. 1. 2006 9:01

Anonymní (neregistrovaný)

Jde mi o to, jestli bude moci uplatnit společné zdanění manželů i když její daň. základ je menší než minimální základ daně, nebo bude mít povinnost stanovit min. základ daně a společné zdanění potom nebude možné

• 23. 1. 2006 9:17

AnonymníJiřinaH. (neregistrovaný)

Prosím Vás, asi se zeptám já blbě, ale podniká vůbec ?
      (Jestli podnikala a měla mateřskou z nem.dávek, tak to není pobírání rodič.příspěvku ´min.základ daně se na ni vztahuje)
      Jestli nepodniká,tak Vás nemusí min.základ daně vůbec zajímat a společné přiznání můžete podat.

• 23. 1. 2006 9:24

Anonymní (neregistrovaný)

Přesně tak, podnikala, a min.základ daně se na ni vztahuje . To jsem si chtěla ověřit. Děkuji vám za ochotu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).