Re: Zvláštní režim DPH § 90
Jestliže jste dostala fakturu ve zvláštním režimu, NESMÍ tam být napsána výše DPH, musí tam být jen celá konečná částka. Např. koupíte auto za 80.000 a toto také máte jako výdaj, jako kdyby to bylo od neplátce. Pokud je faktura napsaná jinak, je to špatně.
Na faktuře je celá částka, ale na kupní smlouvě je uvedeno že se jedná o částku včetně DPH 450.000,-. Tato je na faktuře uvedena bez rozpočítání na základ a DPH. Protom nevím jestli mám dát do HM celých 450.000,- nebo si vypočítat základ a použít ten. Musím si taky vypočítat DPH o které snížím přijatá plnění-tedy yslím, že to tak je.
Ne, cena auta je 450.000, to celé dáte do nákladů. Žádné DPH neřešíte, pokud je na faktuře uveden zvláštní režim. Na kupní smlouvě to mají napsané nejspíš proto, že mají takto udělanou šablonu a zapomněli to upravit v případě zvláštního režimu. Taky nevím - je to osobní nebo nákladní auto? Nejlépe uděláte, když jim zavoláte a požádáte je o opravenou kupní smlouvu /když se ukáže, že je to opravdu zvláštní režim/ nebo opravenou fakturu /kdyby se jednalo o prodej nákladního automobilu od plátce/.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
23. 1. 2006 19:13
Dostala jsem fa za koupi staršího vozu, kde je vyčíslena celková částka i s DPH, které si však nemůžu uplatnit ( §90DPH). Dám do HM celou částku nebo musím DPH odečíst? Asi odečíst,že?A na jaký řádek v přiznání DPH to mám zapsat? Vedu DE a nevím jakou částkou mám fa pořídit, když to dám s 19%, leze mi to do daň.přiznání, když to dám celou částkou jako osvobozené tak mi do nedaňových výdajů vstoupí i to DPH. Když to pořídím bez DPH tak mi vznikne přeplatek právě ve výši toho DPHáčka.Snad přes nějakou uzávěrkovou operaci?Už se s tím morduju přes půl hodiny. Prosím poraďte,děkuji.