Re: Konkurs
........
Pokud byl konkurs opravdu prohlášen v 12/05, tak předpokládám, že ještě neproběhlo 1. přezkumné řízení. Znamená to, že ještě máte možnost svou pohledávku vzniklou z titulu záruční opravy přihlásit jako věřitel do konkursního řízení. Pokud ještě nebyla u Vašeho NB žádná porucha, ale máte pouze obavu co by se stalo s náklady na opravu 'kdyby náhodou' zkuste podat tzv. podmíněnou přihlášku Vaší pohledávky do konkursního řízení. Maximální přihlášená částka by se v tomto případě rovnala pořizovací ceně a podmínka by trvala do skončení zákonné zaruční lhůty. Podmíněna by byla skutečností, zda v průběhu této lhůty došlo k události, kdy můžete záruku uplatnit. Případnou opravu necháte provézt u autorizované záruční opravny a výši účtu přihlásíte do konkursu. Nepočítejte ovšem, že Vám okamžitě celý účet proplatí. Není to totiž pohledávka uspokojitelná v průběhu konkursu, ale až podle výsledku zpeněžení majetku úpadce a podle výše přihlášených pohledávek, dostanete část Vaší pohledávky zaplacenu v rámci tzv. rozvrhu a v rámci ukončení konkursu. V ČR trvají konkursy cca 3-5 let a průměrná výtěžnost se pohybuje kolem 30 procent - nicméně je to velmi individuální - řada konkursů není ani prohlášena pro nedostatek majetku úpadce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
23. 1. 2006 20:27
Dobrý den, před rokem jsem zakoupil notebook u firmy, na kterou byl uvalen v prosinci 2005 konkurs. Můj dotaz se týká záruční doby, kterou na nbk ještě mám cca 1rok. Když byla firma dána do konkurzu, nikdo po ni nepřevzal závazky. Případnou opravu závady, která by jinak byla v záruce, bych tedy musel hradit ze své kapsy. Mám právo od teto firmy nějak vymáhat odškodné?? Nebo je i jiné řešení, když ze zákona na zakoupený výrobek je záruční doba 2roky?? Děkuji za odpověď.