Re: Přechod DE->PÚ a pohledávky? PROSÍM!
Milá Evo M., děkuji za váš precizní přehled, který jsem si vytiskla jako cenný tahák do budoucna :-) Moje znalosti vám nesahají ani po paty, takže budu jen čekat, jestli se k tomu někdo další vyjádří. J.F.
Paní Evo, plně s Vašim rozpisem souhlasím,dospěla jsem ke stejnému názoru po "študování" povinného přechodu a dodanění pohledávek.Mám jen další problém u OSVČ, který je teď za r.2005 ve ztrátě, kterou nechce vykazovat.Daňový základ chce zvýšit už nyní, v DP za r.2005 o část neuhrazených, promlčených pohledávek.Dala jsem dotaz zde na BC,vím, v DE před sebou pohledávky valí jako balvan, ale jak postupovat v tomto případě? Převod části těchto pohledávek "z podnikání" do "osobního užívání",nechat si podepsat souhlas s jejích promítnutím do DZ a dodanit, v PS r.2006 již neuvádět?Vím, není to obvyklé, ale lze?V zákoně jsou jen obvyklé případy,kdy je povinen takto postupovat,ale "dobrovolně" v DE?Děkuji za jakoukoliv pomoc a radu, je fakt, že už z toho přechodu taky trochu cvoknu..
Kami, ve vašem případě bych asi uvažovala o tom, že bych potřebnou část promlčených neuhrazených pohledávek "jako" uhradila v r.2005 třeba přes pokladnu. Tím se vám dostanou do příjmů v r.2005, nebudete mít ztrátu a nepovalíte je před sebou jako balvan. Není to úplně čisté, ale domnívám se, že by to nikdo nemusel napadnout, protože stát o nic nepřijde a ty pohledávky budou dodaněné v roce, kdy to potřebujete. Administrativně se mi to jeví jako nejjednodušší.
No, máte pravdu, papírově s plán.konečným efektem se mi to taky líbí víc, ale bude-li mít v pokladně příjmové doklady,nebude už nikdo "študovat"protistranu?Pohledávky se týkají soukromých osob nebo firem,které zanikly (jde o stavební činnost).V podstatě stát opravdu o nic nepřijde,asi to tak provedu,díky za trkanec!!Jinak držím pěsti,aby už byl ten konec března s přiznáním, ještě si mákneme s počátečními stavy,ty se budou v průběhu roku průběžně doplňovat podle dokladů,co ještě přijdou...(ČR a pod.)to bude taky zápřah.Nevíte, proč raději "nehrajem pimprlata"?V tomhle období bych klidně účtařinu vyměnila za jinou profesi...Hodně silných nervů a čisté hlavy.
Proč by někdo hlídal protistranu? Pro protistranu je to výdej (náklad) a je jejich věcí, zda si ho uplatnila nebo ne. Případný přebytek v pokladně (z těch "přijatých" peněz) lze srovnat přes výběr na osobní spotřebu.
Díky za přání, myslím, že jsme na tom všichni stejně. Někdy si taky říkám, že asi půjdu dělat uklízečku - sice budu mít špinavé ruce, ale čistou hlavu :-) A ve volných dnech mi nebudou v hlavě strašit paragrafy a novely... ale budu koukat na nějakou telenovelu, upíjet vínečko a bude mi dobře :-))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
23. 1. 2006 21:22
Velmi prosím o posouzení, zda je správný následující postup. Zpracovávám přechod FO z DE na PÚ k 1.1.2006 - povinný přechod kvůli obratu. Jsou evidovány neuhrazené pohledávky z prodeje zboží a služeb. Naložím s nimi takto:
a) Pohledávky splatné do konce 1994:
Zúčtovat do výnosů, ale vzápětí lze 100% odepsat jako pohledávky "starého bloku" - daňový dopad nula
b) Pohledávky splatné 1995-2001
Zúčtovat do výnosů, odepsat nelze nic, protože jsou promlčené.
c) Pohledávky splatné od 2002 dále
Zúčtovat do výnosů, vytvořit daňově účinnou opravnou položku ve výši 20% (víc by bylo možno jen v případě konkurzu atd.)
Pro přesnost uvádím, že do daňových výnosů se účtuje jen část bez DPH, ale to je asi jasné.
Co Vy na to? Souhlasíte nebo máte nějaké připomínky? Mám z toho zamotanou hlavu :-/ Díky předem...