Re: společné zdanění - odpočet na manžel
----
---
Právě před chvílí mi volala jedna mzdovka a říkala, že na školení přednášející povídala, že na manželku uplatnit odpočet nemůže. Po pravdě mě ani tato varianta nenapadla. Na školení jdu v pon, tak se raději zeptám. Základní odpočet manželky je jasný.
Re: společné zdanění - odpočet na manžel
Je to možné. Jedná se o odpočet v DAP u vás na 2. straně DAP.
Vy ve svém DAP uplatníte odpočet na sebe a na manželku bez příjmů. Ona si udělá ve svém DAP odpočet na sebe.
Re: odpočet na manželku
Omlouvám se zatím jsem DAP nevyplňovala takže jsem ty stránky popletla. Ale odpočet na manželku se udělat může. Také se mi to zprvu nezdálo ale je to tak, koukněte na společné zdanění manželů nahoře http://business.center.cz/business/finance/dane/spolecne-zdaneni-manzelu.aspx
Manžel si uplatní mimo jiné i nezdanitelnou částku na manželku, která nemá příjmy, a to ve výši 21 720 Kč.
Re: odpočet na manželku
Nezlobte se, ale už se to začíná docela dobře komplikovat.
U odpočtu na manželku je podmínka výše jejich VLASTNÍCH příjmů.
Příjmy ve společném zdanění nejsou její vlastní,ale manželovy (rozdělené )příjmy. Dokonce jsem v odb.časopise Poradce č.1/2006
viděla příklad společného zdanění, kde ve sloupečku manželka uplatňuje manželka odpoč. položku 21.720,- (nikoli jako odpočet na manžela,protože i to je možné),přestože manžel má v uváděném příkladě 183,700,- dílčí základ daně a ona nula. (str.14 ).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
24. 1. 2006 11:07
Je možné uplatnit odpočet na manželku 21 720 Kč, která byla celý rok na rodičovské dovolené při společném zdanění manželů? Slyšela jsem od kolegyň, že rozdělením základu daně vlastně příjem má. V předchozích diskuzích jsem nic nenašla.