Re: Potvrzení o zd. příjmech-nevyplaceno
S tím jsem se nesetkala. Moc dobře nechápu, co myslíte tím přepočítáváním. Jestli chcete snížit hrubou částku odstupného,aby odpovídala vyplacené čisté mzdě, pak mi tam nehraje to,že daň,která byla odvedena , nemůžete měnit. Nenechte se ale splést, do potvrzení o zdan.příjmech neuvádíte čistou, ale základ daně a sraženou daň, nikoli čistý příjem.:)
Re: Potvrzení o zd. příjmech-nevyplaceno
>>>Prosím Vás, potřebuji poradit, ujistit, jak
>>>přepočítáváte příjmy, které vypisujete na potvrzení o
>>>zd.
>>>příjmech.
>>>Příklad: zaměstnanci bylo v průběhu roku zúčtováno
>>>odstupné, např. 27000 Kč, z něho sražena zálohová daň
>>>v
>>>režimu 20% (byl již v té době zaměstnán jinde) 5400
>>>Kč.
>>>Vypočítána čistá částka 21600 Kč, ovšem vyplacena jen
>>>část, např. 7000. Paní JiřinoH., nepřepočítávala jste
>>>už něco takového?
>
>Vždyť to máte jednoduché - máte 20%. Na tabulku v
>rámci sazeb by to byl složitější oříšek.
No, taky je to pro mě nové, ale myslím tím toto: Dříve, když se vystavovalo Potvrzení o zd. př., tak se tam uváděly všechny mzdy, zúčtované tomu pracovníkovi v tom roce a vypočtené daně, bez ohledu na to, zda mu zaměstnavatel něco zůstal dlužen nebo ne. Když se podíváte na nové potvrzení o zdanitelných příjmech, máte tam řádek, do kterého uvádíte zúčtované mzdy a další řádek, do kterého uvádíte mzdy, které byly vyplaceny do konce ledna následujícího roku (tzn. uvádíte součet hrubých mezd, které zaměstnavatel nezůstal dlužit). Takže když mu zaměstnavatel něco zůstal dlužit, nezapočítává se to tam a zrovna tak se tam nezapočítává ani ta daň, vypočtená z této dlužné mzdy. Jestliže zaměstnavatel zůstane dlužit za celý měsíc, je to jasné - tu hrubou mzdu ani tu daň tam tedy nezapočítáte. Problém je v tom, když dlužíte jen část mzdy, protože dlužíte část čisté mzdy, ne hrubé. Volala jsem na FU, tam taky nejdříve tvrdili, že do řádku 2 uvedu částku, poníženou o to nevyplacené (ale zúčtované) odstupné. Takže jsem jim musela připomenout, že tam se dává nevyplacená hrubá mzda, ne čistá. Takže z nich pak vylezlo, že jestliže zaměstnavatel dluží jen část té čisté mzdy, tak bych to měla přepočítat, kolik by to dělalo hrubého a také přepočítat tu daň... Já fakt nevím, a mám pocit, že pracovnice ´FU taky moc nevěděla. A navíc, 20% je 20%, ale co dělat, jestliže bylo daněno dle tabulek?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
24. 1. 2006 11:08
Prosím Vás, potřebuji poradit, ujistit, jak přepočítáváte příjmy, které vypisujete na potvrzení o zd. příjmech.
Příklad: zaměstnanci bylo v průběhu roku zúčtováno odstupné, např. 27000 Kč, z něho sražena zálohová daň v režimu 20% (byl již v té době zaměstnán jinde) 5400 Kč. Vypočítána čistá částka 21600 Kč, ovšem vyplacena jen část, např. 7000. Paní JiřinoH., nepřepočítávala jste už něco takového?