Re: Ukončení činnosti
Pokud jste ukončil (ne přerušil) podnikání, pak se na vás minimální základ daně nevztahuje. Pokud jste se nezaregistroval na ÚP, pak připomínám, že jste povinen platit zdravotní pojištění. Proto je vhodnější zaregistrovat se na ÚP, jelikož za registrované na ÚP je plátcem pojistného stát.
Teď bude důležité, zda Vám ŽÚ udělá se zpětnou platností ukončení činnosti a to alespoň 31.12.05. V opačném případě jste byl OSVČ po celý rok, FÚ si Vás také odhlásil až 9.1.06, tudíž by se na Vás vztahovalo ustanovení o minimálním základu daně za r. 2005.
Víte to jistě? Na Živnostenském odboru mi řekli, že si myslí, že ukončení podnikání je ke dni podání žádosti na FÚ. Děkuji.
Copak FÚ Vám povoluje provozování živnosti? Jestliže Vám ale ŽÚ ukončí živnost k 30. 11. 2005, pak jste v pohodě. Psal jste, že Vám přišlo 9. ledna t.r. nějaké schválení od FÚ. Podívejte se na něj pořádně a napište, zda se jedná o zrušení registraci a k jakému datu.
Bylo mi řečeno, že pro ukončení podnikání musím mít nejprve schválení od FÚ a s ním teprve jít na Živnostenský odbor. Z FÚ mi přišlo schválení žádosti o ukončení podnikání (které jsem podal 30.11.05) až v lednu 2006. Toto schválení je datováno 9.1.06 a je na něm uvedeno pouze, že schvalují mou žádost z 30.11.2005 (jiné datum tam už není). Já byl s tímto povolením na Živnostenském odboru 26.1.06 a tam mi sdělili, že to bude vyřízeno 8.2.06 a zpětně to prý nejde. Skutečně to tedy znamená, že se mne týká minimální základ daně za rok 2005, i když jsem se odhlásil jako OSVČ hlavní na soc. i zdrav. zabezpečení už k 30.11.05?
O Vaše zdravotní a sociální pojištění se na FÚ ani ŽÚ nebudou zajímat. Pro účely stanovení minimálního základu daně je důležité, aby finanční úřad věděl, že jste činnost opravdu ukončil /nikoliv jen přerušil/ a tuto informaci dostává oficiální cestou od ŽÚ. Fin. úřad samozřejmě nemůže schvalovat žádosti o ukončení podnikání, není to v jeho kompetencích. Doufejte, že jejich odpověď znamená asi toto: vzali jsme na vědomí ukončení činnosti k 30.11.2005.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 1. 2006 12:59
Dobrý den!
K 30.11.2005 jsem podal žádost o ukončení činnosti na FÚ a k témuž datu jsem se odhlásil na zdrav. a soc. zabezpečení jako OSVČ hlavní (tj. nejsem od 30.11. OSVČ a nemám zaměstnání, ale na prac. úřadu jsem se nehlásil). Schválení ukončení činnosti mi přišlo z FÚ 9.1.2006, na živn. odbor jdu zrušit ŽL dnes.
1. K jakému datu jsem tedy ukončil odnikatelskou činnost z hlediska daní z příjmu?
2. Nevztahuje se na mne ustanovení o minimálním základu daně za rok 2005?
Děkuji