Re: účtování o DPH
Když si vezmete, že vše co se týká DPH budete účtovat na jeden účet a nemusíte mít vůbec analytiku (ale chápu, že analytiku vedete pro přehlednost), tudíž přeúčtovávat si v rámci analytiky můžete co chcete. A v rámci rozvahy vykážete jen součet - pokud celkově dlužíte tak na závazky, pokud Vám vznikl odpočet, tak na pohledávky.
Běžná daňová povinnost k DPH a nadměrný odpočet je jedna daň-
měla by být také na FÜ vedena na jednom účtě - NO z dodatečného hlášení k DPH je na jiném účtě a musí se o něj požádat, nebo požádat o zápočet na daňovou povinnost-ale je lépe se přímo dohodnout se správncem daně-také je lepší hned po zjištění NO požádat o kompenzaci, protože Vám to snižuje penále
z nezaplacených povinnosti, a jinak Vám ho FÚ započítá až k datu vracení, tj. k 25. následujícího měsíce.
Nevešlo se minule
V rozvaze se vykazují jednotlivé daně, tj mám-li v konečném součtu u DPH povinnost, pak v závazcích, mám-li přeplacenou jinou daň(např.silniční) pak pohledávka.
Je také dobré jednou za čas si požádat u FÚ o výpis z kont daní,budete alespoň vědět, zda máte vše zaúčtováno, a že vám třeba pan podnikatel nezapřel nějaké penále
Velice Vám děkuji za odpovědi, opravdu to vedu velice složitě ale vzhledem k tomu ,že zaměstnavatel dluží ještě nějaké odvody za rok 2003,2004,2005 tak to chci mít přehledné, ale ty nadměrné odpočty z roku 2003 a 2004 bych už chtěla mít přeúčtované na tu povinnost.Takže můžu i bez předchozí domluvy z FÚ.
A v té rozvaze rok 2004 to muselo být dle daň. poradce rozděleno na závazka a pohledávky vůči státu. Za rok 2005 už jen výsledná daň. povinnost nebo pohledávka?
Díky IVETA
V rámci své analytiky si můžete klidně přeúčtovávat. Výsledkem
by ale vždy na konci roku mělo být jasné číslo odpočtu nebo povinnosti vůči FÚ. O započtení odpočtu a pohledávky je třeba žádat pouze v případě rozdílných daní - tedy přeplatek na silniční dani proti nedoplatku na DPH apod. Jinak v rámci ročních inventur
byste měla mít potvrzení od FÚ o stavu všech vašich daní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 1. 2006 10:42
Dobrý den potřebovala bych radu co stím.
Účtuji běžně DPH při vystavení a přijetí faktury 343.1(5%) a 343.2(19%).Každý měsíc při přizníní si zaúčtuji zaokrouhlení a příslušnou povinnost nebo nadměrný odpočet přeúčtuji na účet 343.AÚ (dle měsíce vzniku povinnosti nebo nadm. odpočtu.Jelikož zaměstnavatel své odvody neplatí tak jak by měl mám vždy na konci roku zůstatky neodvedené povinnosti na příslušných účtech 343.AÚ za jednotlivé měsíce.Na konci zůstatky těchto účtů převedu na jiný 343.AÚ kde soustřeďuji celkový dluh na DPH ,veškeré platby odvodů pak odúčtuji z tohoto 343.AÚ a tak se mi dluh snižuje. A taktéž zůstatek účtu kde mi vznikl nadměrný odpočet převedu na jiný AÚ kde soustřeďuji nárok na vrácení DPH.
1.Potřebovala bych radu jestli si můžu sama přeúčtovat tu částku ,kterou mám na nadměrných odpočtech oproti povinnosti aby se mi to na těch účtech pořád nehromadilo a jak to mám udělat, jestli stáčí napsat převod nad. odpočtu na povinnost?
2.A také jak to mám vykázat v rozvaze za rok 2005.
V roce 2004 jsem měla nadměrné odpočty v pohledávkách za státem a povinnosti v závazcích vůči státu. Můžu to tak dát i v rozvaze za r.2005 nebo se ta daňová povinnost musí vykázat jen v závazcích ponížená o ty nadměrné odpočty?
Děkuji za trpělivost snad to někdo pochopí jak jsem to napsala
Iveta