Odpovědnost za škodu na pronajaté věci

• (neregistrovaný)

26. 1. 2006 21:56

Rád bych věděl, v jakém paragrafu je definována odpovědnost za škodu z pronajaté věci. Konkrétně: DVD nosiče ve videopůjčovně vrácené přepůlené, zlomené atd. Jakým paragrafem je ošetřeno, že nájemce nosiče má povinnost uhradit například náklady na pořízení nového nosiče + případně také ušlý zisk.. Když jsem se díval do knižního vydání zákoníku, někde jsem to tam našel, bohužel jsem si to nepoznamenal, a nyní ho již nemám k dispozici. Na tomto webu konkrétně tuto věc nemůžu najít. Poraďte mi někdo prosím jak na takovéto "zákazníky" vyzrát..

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 1. 2006 6:50

graver (neregistrovaný)

Re: Odpovědnost za škodu na pronajaté vě
      Každý občan je ve smyslu obecných ustanovení ObčZ (§420 a dál) odpovědný za škodu, kterou způsobil svým konáním. Náhradu škody pak řeší §438 a dál;, vy si můžete podmínky upravit. Náhrada škody však nesmí nikdy převyšovat skutečnou újmu (škoda + ušůý zisk), jinak jde o bezdůvodné obohacení.

• 27. 1. 2006 12:15

Tommy (neregistrovaný)

A za škodu se bere nejspíš zůstatková cena nosiče, že? Nebo je možné chtít náhradu na pořízení nosiče nového? Také by bylo těžké nějak odhadnout ušlý zisk - jestli rozpočítat půjčovné na každý den, kdy věc byla zničena, nebo jen nějaký průměr..?!

• 27. 1. 2006 15:03

graver (neregistrovaný)

Je to prostě škoda, kterou můžete prokázat. Zůstatková cena nosiče tedy jistě ne. Pokud vím, tak jestliže vám (=videopůjčovně) někdo zničí DVD (nebo o nosič prostě jakkoliv přijdete), pak máte od distributora nárok na kopii - třeba za úplatu. To je prokazatelný náklad. Jakmile už tu kopii máte, těžko můžete nárokovat ušlý zisk na půjčovném, protože půjčujete dál (tzn. jedině za dobu od zničení do získání kopie). Když už novou kopii nechcete nebo nedostanete, můžete třeba spočítat půjčovné do konce monopolu apod. - výpůjčky snad evidujete.

Prostě chtít můžete cokoliv, ale muste být schopni to obhájit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).