Re: DPH a vyrovnávací koef. za r 2005
Dělala jsem to letos taky poprvé, to, co jsem neuvedla v přehledu za III.Q. jsem přidala do IV.Q. Tím jsem to spravila v rámci roku 2005-musí to sedět a vypočetla ten správný vyrovnávací koef. za 2005. Ale mně chybělo přidat jen osvobozená plnění, krátím totiž skoro všechny náklady.Pokud jste měla krátit i náklady, tak bych spíš podala dodatečné.
Re: DPH a vyrovnávací koef. za r 2005
je to obsáhlejší téma, viz § 75, 76 zákona o DPH.
Jde o to, že některá uskutečněná plnění jsou od DPH osvobozena ( fakturují se bez DPH, např. pronájem bytu neplátci ) a pak u nákladů ,která jste na tato plnění použili, např. oprava toho bytu, není nárok na odpočet DPH na vstupu. U některých nákladů nelze rozlišit , zda byly použiti pro plnění osvobozená nebo s DPH ( např. telefon , když děláte pronájmy bytů i pronájmy nebyt.prostor plátcům fakturované s DPH ) a tam musíte DPH na vstupu krátit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
26. 1. 2006 22:36
Lidičky pomoóóóóć,
při posledním DP k DPH jsem zjistila, že za druhé čtvrtletí jsem do DP neuvedla osvobozené plnění, a ani jsem nekrátila daň na vstupu.
Je možné to dát do pořádku, když do vyrovnávacího koef. uvedu skutečnosti - i když vlastně nebudou sedět na předch. daňová přiznání. Promítne se tento postup do DP tak, že daň kterou jsem nekrátila vlastně odešlu nyní?
Když vypočítám vyrovnávací koef. např. 0,55, pak mám vypočítat toto procento ze všech DP ze sloupce krácený nárok, porovnat je s daní, kterou jsem skutečně uplatnila a případně rozdíl odvést (na který řádek) nebo si uplatnit (který řádek).
Omlouvám se, ale konec roku u koef. jsem ještě nikdy nedělala.
Děkuji