Re: Vrácení daně z příjmu
Přeplatek za rok 2004 jste měla zaměstnankyni vrátit ve výplatě za březen 2005 /a to i když neměla mzdu/. Potom jste si měla napsat žádost na FÚ a oni by Vám tento přeplatek vrátili.
Přeplatek samozřejmě může mít jen tehdy, pokud měla příjmy, platila zálohy na dani a při ročním zúčtování uplatnila nezdanitelné částky /které neuplatnila během roku/ nebo byla během roku často a dlouhodobě nemocná.
Nechápu, jak může mít přeplatek na dani za rok 2005 když neměla žádné příjmy a neplatila zálohy na daň.
Za rok 2005 si může podat daňové přiznání, společné zdanění manželů, potom si může i manželka bez vlastních příjmů uplatnit základní nezdanitelnou částku + další nezdanitelné částky, na které má nárok. V tomto případě může čekat, že ji FÚ vrátí přeplatek na dani /na manželově dani/ a k tomu jim může být vyplacen ještě bonus na dítě až do výše 6000,00 Kč.í
Není mi jasné, proč sem pořád pletete rok 2004. Bylo Vám odpovězeno, že zúčtování za rok 2004 jste jí dělala do 31.3. 05, vyšel jí přeplatek daně, který jste jí měla v březnu dát a pokud jste tam neměla žádné zaměstnance, kterým byly sráženy zálohové daně, jejichž odvod byste mohla ponížit o tuto vrácenou daň, měla jste požádat FÚ o vrácení této daně, kterou jste měla vyplatit té zaměstnankyni. Toto všechno mělo být provedeno v roce 2005.
Jestli jste jí tuto přeplacenou daň vrátila a FÚ nepožádala o náhradu, udělejte to teď.
Dále píšete, že ona v roce 2004 odešla na MD, předpokládám, že je doma pořád, tedy v roce 2005 neměla žádné příjmy, takže žádný přeplatek na dani za rok 2005 nemá.
Ten pracovník na zástup také neměl srážené žádné daně - takže také není co vracet.
Teď již mi to je jasné,špatně jsem se vyjádřila.Asi špatně chápu jak se vypořádávají přeplatky.Myslím - asi špatně, že se přeplatek sice vrací v březnu, ale ponižuje se třeba z menších částek daní do konce roku(2005), aby se zbytečně nežádal FÚ o vrácení.Do kdy prosím se má žádat po 31.březnu o vrácení přeplatku? Děkuji za vysvětlení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 1. 2006 13:45
V polovině r. 2004 odešla jediná zaměstnankyně na MD.Při vyúčtování daně z příjmu měla přeplatek v řádu tisíců Kč.Protože v r. 2005 nebyly placeny(ani neměly) žádné zálohy na daň, nemohly se o tuto částku ponížit a vrátit - a při vyúčtování záloh na r. 2005 mi vyšel přeplatek.Všechen jde na vrub této pracovnice.Je možné požádat FÚ o vrácení přeplatku na účet pracovnici, nebo je to nutné přes mne - moje účetnictví? Poradíte?