Obrat a plátcovství DPH - pomoc

• (neregistrovaný)

28. 1. 2006 15:08

Prosím o radu. V loňském roce jsem koupila zahradní nábytek za asi 30 tis. Kč, po malé rekonstrukci jsem ho prodala v prosinci za 35 tis. Kč. Můj dotaz se týká toho, zdali tento prodej 35tis. Kč spadá do obratu, ze kterého se živnostníkovi počítá to, zdali se povině stane plátcem DPH (1 mil.), předmětem mého podnikání je hostinská činnost. Prodej je jen jednorázová záležitost. Nábytek byl koupen jako vybavení restaurace (výdej do spotřeby - 1ks = 7,5 tis. Kč) ne jako majetek. Nejsem plátce DPH.
    Díky moc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 1. 2006 15:25

Zdena (neregistrovaný)

Re: Obrat a plátcovství DPH - pomoc
      Pokud jste při jeho pořízení uplatnila výdaj, pak byste měla jeho prodej zahrnout do svého obratu pro účely stanovení plátcovství DPH. Můžete se vyhnout případným diskuzím s FÚ, pokud vyjmete doklady o nákupu z výdajů. Pak můžete přiznat příjem podle § 10 /ostatní příjmy/ a proti němu uplatnit výdaj za nákup. Z rozdílu Vám vznikne dílčí základ daně.

• 28. 1. 2006 18:32

Anonymní (neregistrovaný)

Nicméně Váš prodej nábytku se každopádně do obratu rozhodujícího pro stanovení plátcovství DPH počíta! Ondra

• 28. 1. 2006 19:50

Anonymní (neregistrovaný)

Až na skutečnost, že příjmy z prodeje movitého majetku (s drobnými výjimkami) nepodléhají zdanění DPFO - viz § 4 ZDP.
      Příjmy z § 10 (ať už se zdaňují daní z příjmů nebo ne) se do obratu pro DPH nepočítají. Ekonomickou činností se rozumí činnost dle § 7 a 9 ZDP (viz § 6 ZDPH)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).