Re: SZM-prosím o radu
Pokud Vaše daňové příjmy nepřesáhly částku 38040 Kč, může si manžel odpočet uplatnit. Daňové příjmy jsou pouze příjmy zdaňované. Logicky vyplývá, že podpora od ÚP se do těchto příjmů nezapočítává. V přiznání si každý zvlášt odečtete částku 38040 na osobu a manžel ještě odpočet na manželku.
Re: SZM-prosím o radu
§ 15 Nezdanitelná část základu daně
(1) Základ daně se sníží o částky
b) 21 720 Kč ročně na manželku (manžela) žijící s poplatníkem v domácnosti, pokud nemá vlastní příjmy přesahující za zdaňovací období 38 040 Kč; Do vlastního příjmu manželky (manžela) se nezahrnuje zvýšení důchodu pro bezmocnost, dávky státní sociální podpory, dávky a služby sociální péče, státní příspěvky na penzijní připojištění se státním příspěvkem 9a), státní příspěvky podle zákona o stavebním spoření a o státní podpoře stavebnímu spoření 4a) a stipendium poskytované studujícím soustavně se připravujícím na budoucí povolání. U manželů, kteří mají majetek ve společném jmění manželů, se do vlastního příjmu manželky (manžela) nezahrnuje příjem, který plyne druhému z manželů nebo se pro účely daně z příjmů považuje za příjem druhého z manželů,
Podpora není sociální dávka. Pokud nevěříte zadejte si v Googlu soc. dávky a oni se vám tam vypíší
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 1. 2006 22:46
Mám už v hlavě pěkný guláš.Může si na mě manžel uplatnit odpočet na manželku bez příjmů, jestliže jsem v r.2005 pobírala podporu v nezaměstnanosti?Stále tápeme, zda si podat společ.zdan.manželů.DĚKUJI za radu