Re: OSVČ a soukromý automobil
Je to tak u soukr. vozidla se dá do nákladů opotřebení vozidla což je 3.80/km a vypočítá se náhrada za spotřebované PHM podle vzorce NÁHRADA=spotřeba x km:100 x cena PHM. Přičemž spotřeba ja napsána v tech. průkaze. Cenu PHM buď doložíte dokladem ve stejném měsíci jízdy a nebo použijete průměrnou cenu, které vydává vláda na příslušný rok.
Tak já si tedy zase myslím, že PHM buď můžete dávat dle skutečnosti tzn.paragony a pokud nelze doložit paragony, tak potom můžu náhradu za PHM. Že lze tak či tak.
Předem se omlouvám, jestli přispívám do diskuse hloupostmi, možná jsem jen nepochopila její smysl. Ale na dopravu vlastním autem, které není zahrnuto v OM, uplatňujete výdaje ve výši základní náhrady/pokud to jde/ a NÁHRADY VÝDAJU za spotřebované pohonné hmoty. Tedy nikoliv skutečnou spotřebu pohonných hmot, které jste schopni prokázat doklady o nákupu. Tyto doklady Vám služí pouze k tomu, abyste nemuseli čekat s výpočtem náhrady do příštího roku, než ceny vyhlásí MF. Také k tomu, že skutečně prokázaná cena může být vyšší, než ta zprůměrovaná.
Protože se to nesmí, taktéž se nesmí dávat do nákladů náhradní díly,opravy. Je to tím, že to není majetek. Ale můžu vám říct, že tento způsob je výhodnější. Dáváte-li benzin do nákladů, musíte sledovat i stav tachometru , tedy skutečně odjeté kilometry. U soukr. vozidla, kde to počítáte vzorcem si můžete navymýšlet i cesty, které nebyly(např. jel s kolegou, autobusem atd.). nikdo vám to nedokáže a vy si tím snížíte základ daně
*** Zkrátka proto, že zákon v §24/2/k/3 říká, že to musí být náhrada výdajů za spotřebované PH - a tady Vás odkazuje na výpočet dle zákona o cestovních náhradách - tam je ten vzorec. A jakou cenu do toho vzorce dosadíte je na Vás - buď prokázaná cena nebo ta vyhlášená. Ale pořád je to jen jedno číslo do toho vzorce ***
*** Když s Vámi je to těžké :-))) §24/2/k/3 "na dopravu vlastním silničním motorovým vozidlem23d) nezahrnutým do obchodního majetku poplatníka ve výši sazby základní náhrady a náhrady výdajů za spotřebované pohonné hmoty.5)" z toho utéct nemůžete, i když tam slovíčko MUSÍ nemáte. A tohle znění Vás odkazuje na vzorec v zákoně o cest.náhradách. A dále se píše, že pro stanovení tého náhrady se použijí v tom vzorečku ceny vyhlášené nebo ceny doložené. A myslím, že to stačí :-))) ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
29. 1. 2006 16:36
Manžel je OSVČ. Používá soukromé vozidlo k podnikání. Odvádí silniční daň. Co se týká daňového přiznání-proplatila jsem mu z firemních peněz náklady za PHM-doložil účty. Počet ujetých kilometrů pro podnikání=počet proplacených PHM. A co těch 3,80Kč za kilometr? To mu mám taky proplatit podle počtu ujetých kilometrů? Nebo se jedná o nepeněžní výdaj a spočítám to jen pro úpravu daňového základu? Pokud mu to mám vyplatit, má mít vypsané nějaké doklady nebo stačí vedená kniha jízd?